Rengöra bromsslangar på Honda CBX 750

Fråga: Jag håller på att renovera en Honda CBX 750F från 1984 och turen har nu kommit till att se över bromsarna. Jag har plockat isär oken och skall renovera dom samt huvudbromscylinder fram och bak men tänkte lämna bromsslangarna utan åtgärd, dvs behålla dom gamla p.g.a kostnadsorsaker. Dock så vid isärtagning så kom det ut en del illaluktande bruna klumpar ur slangarna och bromsoken så till min fråga.

Kan man på något sätt rengöra slangarna invändigt eller behövs inte det? Tänkte på guckan som kom ut och jag vill inte renovera oken och bromscylindern för att sedan återfylla systemet och få ut skit i bromsoken igen.

Det kan i och för sig ha kommit från huvudbromscylindern också. Jag kan naturligtvis köpa nya stålomspunna bromsledningar men det är en tillkommande kostnad på 1500kr som jag önskade slippa då målet bara är att få igång den och besiktiga den.

Diod

 

Svar: Gummi är en färskvara och mitt råd är att du byter bromsslangarna som nu har 35 år på nacken. Vid rengöring av insidan på bromssystem är det endast etanol som gäller – exempelvis rödsprit. Thinner, lacknafta och liknande angriper gummidetaljer i bromssystem och får inte användas där.

Jim Lundberg

Rulla till toppen