Byta packboxar på Puchmotor utan att klyva den?

Vid monteringen av packboxen på höger sida ska man inte pressa in packboxen ända fram till lagret utan lämna en spalt för oljekanalen som är borrad i blocket.

Byta packboxar på Puchmotor utan att klyva den?

Publicerad

Fråga: Puchmotor 3-växlad crick-crack. Behöver man klyva motorn för att byta packboxarna runt vevaxeln? Kommer man åt packboxen bakom kopplingen alltså? Vid svänghjulssidan kommer man ju åt den bakom tändplattan.

//Mvh Claes

 

Svar: Packboxen innanför kopplingen sitter djupt och innanför ett spårkullager. Det finns i och för sig särskilda avdragare som kan greppa inne i ett spårkullager så att detta kan dras ut. Men sedan kommer nästa problem – att få ut packboxen djupt inne i blocket med en vevaxeltapp som är i vägen.

Även här kan man trixa och fixa genom att borra tre eller fyra små hål i packboxen. Jämnt fördelade runt omkretsen. Därefter drar man i långa plåtskruvar i borrhålen som man drar i med en tång. Men här är risken stor att man skadar ramlagret med spån eller med borren/sylen.

Förmodligen går det fortare att klyva motorn och byta packboxarna på konventionellt vis. Då passar man på att byta ramlagren så får man en "ny" motor.

Jim Lundberg

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Byta bussningar i växellådan på E-Type

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Donald. Jo, men massan i dess små bussningar är så liten så det kan behövas rejäla smällar om man ska slå kåpan i bänken så att de far ut så som man gör med kullager. Dessutom bör man även...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842