Volvo: Oxid på aluminium

Fråga: Jag har en Volvo 740 och har några frågor.

1. Aluminiumet oxiderar på termostathuset. Finns det något bra sätt att avlägsna oxid från aluminium?

2. Bilen har varit avställd ett halvår. Nu ser jag att det uppstått ett mindre kylvätskeläckage vid en slanganslutning till vattenpumpen. Det var ej läckage där när bilen var i trafik sist. Kan det uppstå läckage spontant vid slanganslutningarna, trots att slangklämmorna är åtdragna?

Göte

Svar: Jag skulle använda en nylonborste, exempelvis Biltemas 19-289. Den har ingjutet slipmedel i nylonstråna och fungerar utmärkt på aluminium. Slår trissan igen i ändarna är det bara att köra den någon sekund mot betonggolvet så är den fräsch igen.

Det är svårt att svara på varför din bil börjat läcka när du slutade använda den. Det kan vara så att den började läcka redan innan du ställde av den och att den långa tiden har gjort att det märks mer. Normalt brukar inte spontanläckage uppstå när bilen inte brukas, men det kan göra det trots att slängklämmorna är åtdragna. Det kan röra sig om minimala sprickor i en slang, eller kanske ett minimalt läckage i en tätning i vattenpumpen som kan ha uppstått när bilen stått still. Vätskan kan sedan ha krupit så att det ser ut som läckan är vid slangklämman.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen