Silikon eller inte i bromsoljan

Fråga: Robert, du har säkert rätt om valet mellan DOT 3 och DOT 4 (se Mercedes: Vilken bromsolja). Men jag vet att man tidigare har talat om att bromsvätska med silikon(?), DOT 5 har jag för mig att den kallas/kallades, skulle kunna vara ett bra alternativ där konservering av bromssystemet är viktigare än som bromsvätskans fysiska topprestanda…
Detta för att DOT 5:an inte är hygroskopisk som en traditionell bromsvätska, samt att den smörjer grejorna bättre…
Är det en gammal sanning, eller skulle det rent av kunna vara ett bra alternativ för en sådan bil?

Erik

Svar: Det finns mycket riktigt bromsvätska som är klassad som DOT 5 och som är silikonbaserad istället för glykolbaserad. Det finns även en DOT 5.1 som är en glykolbaserad bromsvätska som har egenskaper i klass med DOT 5. Tekniken har dock utvecklats och dagens bromsvätskor som uppfyller DOT 4 är i nästan lika bra som DOT 5.1.

Silikonbaserad bromsvätska tar inte åt sig fukt, men å andra sidan smörjer den systemet sämre än glykolbaserad bromsvätska. Dessutom är den inte lämplig i bromssystem med låsningsfria bromsar (ABS) även om det finns vissa speciellt framtagna silikonvätskor som fungerar.

Jag vet att det finns bilägare som blandar både glykol- och silikonbaserad bromsvätska utan att uppleva några problem vid normal körning.

Problemet som jag ser det med silikonbaserad bromsvätska är att den inte blandar sig med vatten. Eftersom vatten är tyngre kommer eventuell fukt som finns i ett bromssystem hamna i systemet lägsta punkt, oftast bromsoken eller bromscylindrarna. Oken blir som bekant varma och vattnet kan börja koka. Vatten kokar vid ungefär 100 grader Celsius medan silikonbaserad bromsvätska ska klara av ungefär 260 grader Celsius innan den börjar koka.

Det enda sättet som jag vet om, för att vara säker på att det inte finns någon gammal bromsvätska eller fukt i systemet, är att byta ut hela systemet. Jag har även hört bilägare till äldre bilar som fått problem då silikonbromsvätska anfrätt packningar i bromssystemet.

Jag kan därför inte ge dig något bra råd om silikonbromsvätskan är att föredra framför glykolbaserad i en gammelbil. Själv har jag kört med vanlig glykolbaserad bromsvätska i mina gammelbilar.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen