Silikon eller inte i bromsoljan

Silikon eller inte i bromsoljan

Publicerad

Fråga: Robert, du har säkert rätt om valet mellan DOT 3 och DOT 4 (se Mercedes: Vilken bromsolja). Men jag vet att man tidigare har talat om att bromsvätska med silikon(?), DOT 5 har jag för mig att den kallas/kallades, skulle kunna vara ett bra alternativ där konservering av bromssystemet är viktigare än som bromsvätskans fysiska topprestanda...
Detta för att DOT 5:an inte är hygroskopisk som en traditionell bromsvätska, samt att den smörjer grejorna bättre...
Är det en gammal sanning, eller skulle det rent av kunna vara ett bra alternativ för en sådan bil?

Erik

Svar: Det finns mycket riktigt bromsvätska som är klassad som DOT 5 och som är silikonbaserad istället för glykolbaserad. Det finns även en DOT 5.1 som är en glykolbaserad bromsvätska som har egenskaper i klass med DOT 5. Tekniken har dock utvecklats och dagens bromsvätskor som uppfyller DOT 4 är i nästan lika bra som DOT 5.1.

Silikonbaserad bromsvätska tar inte åt sig fukt, men å andra sidan smörjer den systemet sämre än glykolbaserad bromsvätska. Dessutom är den inte lämplig i bromssystem med låsningsfria bromsar (ABS) även om det finns vissa speciellt framtagna silikonvätskor som fungerar.

Jag vet att det finns bilägare som blandar både glykol- och silikonbaserad bromsvätska utan att uppleva några problem vid normal körning.

Problemet som jag ser det med silikonbaserad bromsvätska är att den inte blandar sig med vatten. Eftersom vatten är tyngre kommer eventuell fukt som finns i ett bromssystem hamna i systemet lägsta punkt, oftast bromsoken eller bromscylindrarna. Oken blir som bekant varma och vattnet kan börja koka. Vatten kokar vid ungefär 100 grader Celsius medan silikonbaserad bromsvätska ska klara av ungefär 260 grader Celsius innan den börjar koka.

Det enda sättet som jag vet om, för att vara säker på att det inte finns någon gammal bromsvätska eller fukt i systemet, är att byta ut hela systemet. Jag har även hört bilägare till äldre bilar som fått problem då silikonbromsvätska anfrätt packningar i bromssystemet.

Jag kan därför inte ge dig något bra råd om silikonbromsvätskan är att föredra framför glykolbaserad i en gammelbil. Själv har jag kört med vanlig glykolbaserad bromsvätska i mina gammelbilar.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

14 kommentarer

Bengor: Hej igen ! Jim: Mailar över bild på ställbart munstycke jämfört med ett fast dito # 68 till SM 150 förgasare, har provmonterat passar utmärkt. Det finns flera hål runt om munstycket som ej syns i...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842