Hur mycket olja i Blåqvarna?

Fråga: Hej! Jag har precis blivit ägare till en Blåqvarna mod. 30 Sport 1953 – ja den har 120 cc-motorn fast en litet vassare kolv och vevstake. Jag fick den med växellådsoljan urtappad eftersom den har en dålig packbox på vevaxeln och motorn gav förfärlig rök ur avgasröret. Jag har bytt packboxen vilket var lätt att göra med motorn kvar i ramen. Sedan hällde jag i 7 dl prima SAE50 motorcycle oil (Midland – alltså det ärevördiga Quaker State’s recept).

Jag har nu två frågor:

1. I Stora Tvåtaktboken anges 7 dl – jag tycker det verkar väldigt mycket för en så liten växellåda. Men det gick att hälla i utan problem. Men nivåpluggen sitter ju i Transkåpan längst fram och där kom inte ut något. Såvitt jag kunde se så fyller man olja i själva växellådan som man sedan tappar av från transkåpan. Jag kunde inte se någon liten kanal emellan växellådan o trans-sidan, bara ett lufthål rätt långt upp. Hur kommer oljan jag fyller på i växellådan (dumt placerad plugg under förgasaren) ut till transmissionen?

2. Skall det verkligen vara så mycket olja i transmissionen som upp till nivåskruven? Normalt brukar man väl ha sådär lagom så kedjan får litet smörjning men inte så oljan står en bit upp på kopplingen?

Undrar Ingvar från Borås

 

Svar: Jag lägger ut bilder från Husqvarnas egna böcker. Från början (mod 24, Svartqvarna) hade motorn skilda utrymmen för transmissions- och växellådsolja, men snart så ändrade man detta så att oljan kunde cirkulera mellan transmission och växellåda. Dessutom rekommenderade Husqvarna att man skulle modifiera de äldre motorerna enligt skissen här nedan så att oljan fritt kunde cirkulera även där.

Jim Lundberg

Hur mycket olja i Blåqvarna?
Husqvarnafabrikens rekommendation på modifiering av äldre motorer så att oljan kunde cirkulera fritt mellan växellåda och transmission.
Hur mycket olja i Blåqvarna?
Ur instruktionsboken till Mod 27 – bör vara samma som Mod 30.
Rulla till toppen