Oljud från nyrenoverad sachsmotor

Fråga: Hej. Har fått problem efter renovering av min Sachs 50/2KS. Har bytt ramlager kolvbultsbussning och shimsat till rätt spel, knacket och oljudet från bussning och lager är borta. Men nu har jag fått ett skramlande ljud låter som något är löst eller slår i mot något.

Vad händer om shimsningen blev fel så dreven inte ligger i linje, det låter även när motorn är avstängd och jag rullar på friläget nerför en backe. Förövrigt går motorn perfekt. Vad har jag gjort för fel?

Lars-Göran Jansson

 

Svar: När man shimsar upp växellådan på Sachs tvåväxlade motorer brukar man placera shimsen så att dreven på mellanaxeln (”julgranen” vid kopplingen) och dreven på den utgående axeln ligger på samma höjd. Det är inte heligt på något vis, utan det är mer så att det känns bra om så stor yta av kuggarna på dreven ligger i ingrepp med varandra.

Men även om man inte shimsar som ovan så ska dessa tiondelar hit eller dit som det handlar om inte ställa till med något oljud. Eftersom det även låter i friläget, då endast den utgående axeln roterar, så är det inte kugghjulen mellan vevaxel och koppling som väsnas.

Det enda som roterar om man rullar med avstängd motor i friläget är den utgående axeln samt medbringarskivan (den med fyra runda hål). Resten av växellådan och motorn står helt stilla. Vad det är som låter kan jag inte svara på, men för säkerhets skull bör du dela motorn och kolla hur det ser ut – innan det kanske blir värre och skador uppstår. Men kolla först att det inte är hastighetsmätardrivningen som väsnas. Ta av svänghjulskåpan och rulla mopeden utan den.

Jim Lundberg

Rulla till toppen