Husqvarna Flinta där ettan inte går i

På mellanaxeln sitter denna hylsa med invändiga tänder på hylsans ena sida. Denna ska vändas med tänderna mot dreven i växellådan.

Husqvarna Flinta där ettan inte går i

Publicerad

Fråga: Hej. Har en flintamotor, tvåväxlad där ettan inte går in. Vad kan det bero på? Antar jag måste klyva motorn. Kan jag göra det från växellådsidan utan att drev och lager hoppar ur?

Lennart Andersson

 

Svar: Nu vet jag inte om motorn har hand- eller fotväxel, men om ettan inte går att få i är det nog enda lösningen att klyva motorn. Flinta motorn är lättmekad och det är i stort sätt bara två saker som man måste hålla reda på: Att medbringaren med sina tappar vänds åt rätt håll på den utgående axeln samt att distanshylsan på mellanaxeln också vänds rätt.

Lägg motorn på höger sida och lyft av den vänstra blockhalvan. Alla drev kommer att ligga kvar i den högra halvan. Det finns inga lösa rullar, kanske något enstaka shims. I Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns annars en komplett reparationsanvisning för den tvåväxlade flintamotorn (Hand & fot).

Jim Lundberg

Medbringaren måste vändas rätt då dess tappar ser olika ut i ändarna. Även spåret för släpskon (tärningen sitter förskjuten åt ena hållet. Till höger syns distanshylsan och hur denna är vänd.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Rem till Gripen med Rex-motor

3 kommentarer

River Hill: Toppen grabbar! Med dessa utförliga svar så är det inga problem längre. Semesterresan hägrar, det rycker i mor! Vill ni ha bilder till något arkiv på remlusen så hör uttav er! Heders

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842