När tillverkades Torpedonav av NV i Uppsala?

När tillverkades Torpedonav av NV i Uppsala?

Publicerad

Fråga: Hej. Jag hittade på en marknad ett nav till lättviktare som såg ut som ett vanligt Torpedo transport nav, men när jag kom hem och tvättade det så står det AB Torpedo NV Uppsala Sweden. Nu undrar jag hur länge licenstillverkade NV Torpedo nav och har ni mer information. Mvh Anders

Svar: Hej Anders. Handel från tyska baknavstillverkaren Fichtel &Sachs AG (Torpedo) begränsades under andra världskriget då dessa knöts till krigsindustrin. Fabriken blev därför ett mål för de allierades attacker. Mot slutet av kriget skadades fabriken så pass omfattande att tillgången på nav samt delar blev hårt begränsad. Nyman drabbades mycket hårt av detta. Då inga Torpedonav längre fanns att tillgå bildades ett separat bolag i Sverige, AB Torpedo NV, för att licenstillverka Naven mellan 1947 till 1950-talets början.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vem bockar till avgaskrökar?

2 kommentarer

Gripen 98cc: Tack för tipset men dom verkar inte svara på mail

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842