Hur rengöra oljig kollektor i elmotor

Fråga: Hej. Som alla säkert vet skall man undvika att få olja på kollektorn när man pillar i elmotorer generatorer och liknande elektrisk utrustning som kan finnas på ett äldre fordon men finns det någon räddning om olyckan varit framme? Räcker det med att tvätta med avfettning/bräkleen eller liknande eller är enda lösningen att byta kolen?

Kan man slipa kolen för att få bort oljebeläggning eller sugs oljan in i kolet? Idag sitter problemet i en trilskandes svirvelkoppling i en BM traktorkran men kan ju uppstå lite här och var.

Johan Goksöyr

 

Svar: Om kollektorn och kolen fått olja på sig måste de avfettas. Annars kommer oljan att få kolen att ”vattenplana” på kollektorn och det kommer då att uppstå gnistbildning som kommer att bränna upp oljan till sot. Bräkleen (bromsrengöring), avfettning eller thinner tar effektivt bort olja och fett.

Men kolen kan suga i sig olja och då är värme en effektiv metod. Värm kolen med en varmluftspistol och torka av den olja som ”svettas” ut av värmen. Varva detta med att tvätta kolen med tidigare nämnda kemikalier.

Sedan gäller det att se till att inte mer olja hamnar på kol och kollektor. Nu vet jag inte exakt hur det ser ut i din maskin, men se till att det inte kommer in mer olja på den aktuella kollektorn/kolven.

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen