Rätt förgasare till Husqvarna Novolette

Fråga: Hej! Jag har en rätt enkel fråga – hoppas jag. Har letat på nätet men får inte fram uppgiften Jag har fått tag på en Novolette där ram och hjul helt klart är från 1955 (24 tums hjul och nivårör på tanken) Men motorn är helt klart från 1954 (35 mm slaglängd och Stefa magnet)

Jag misstänker nu att jag kan ha fel förgasare till min Novolette (att den är till motorn med 39 mm slaglängd som kom senare). Så därför så vill jag kolla om någon vet vad det ska vara för förgasare (beteckningen) till min Husqvarnamotor från 1954 med 35 mm slaglängd? Och gärna även vilken storlek på munstycket som är det rätta

Tack på förhand!

Peter H

 

Svar: I Bingförgasarnas beteckningar består av tre tal och talen olika saker. Det första, oftast en etta, är jag osäker på, men andra talet står för förgasarens borrning i millimeter och det tredje talet står för förgasarhusets utförande.

Tyvärr så står inte det tredje talet i de data jag har för 1954 års Novolette. Det står bara ”1/9,5” – alltså att förgasaren har 9,5 mm borrning. Däremot är det så att det att kortslagiga (35 mm) Novolettemotorer har 9,5 mm-förgasare medan de senare motorerna med lång slaglängd (39 mm) har 8 mm borrning.

Förgasarna med 9,5 mm borrning ska ha ett huvudmunstycke med storleken 48 på 1953 års Novolette medan 1954 års Novolette ska ha storlek 49 – 52 (utprovas). Trottelnålen ska sitta i nedersta spåret på nålen i bägge fallen.

Jim Lundberg

Rätt förgasare till Husqvarna Novolette
Bing förgasarbeteckning. Andra talet (9,5) står för förgasarens borrning och sista talet (32) står för förgasarhusets utförande.
Rätt förgasare till Husqvarna Novolette
Delarna i förgasaren till 1954 års Novolette.
Rätt förgasare till Husqvarna Novolette
Förklaring till skissen ovan.
Rulla till toppen