Koppla in elsystem på Husqvarna Cornette

Fråga: Hej. Jag har en Husqvarna Cornette från 1961 som jag håller på och restaurerar. Dock så har jag stött på lite patrull när jag kommer till elsystemet. Har lyckats lokalisera vart kablarna går enligt nedan: Gul, röd, svart, grön och grå bör gå in i svänghjulet.

Röd och svart går upp till ljusomkopplaren Gul går inte någonstans (avklippt) Grön går till bromskontakten och sedan vidare till baklyset Grå går till baklyset Problemet som jag har är att det endast kommer ur en kabel från tändsystemet (den gula) som är fäst på ljusspolen. Har du möjlighet att förklara för mig var de övriga fyra kablarna ska fästas på tändsystemet?

Niclas

 

Svar: Om vi börjar med kabelfärgerna så är det så här:

  • Gul är ström från ljusspolen till lampor och tuta.
  • Röd är till den utanpåliggande tändspolen
  • Svart är till dödarknappen
  • Grön är till bromsljus
  • Grå är till bakljus

Allt detta förutsätter att det sitter rätt tändplatta i motorn. Din motor bör ha en belysningsspole (gul kabel), en generatorspole till tändspolen (röd kabel), en bakljusspole (grå kabel) samt en bromsljusspole (grön kabel). Vanligtvis är det även en svart kabel som går från brytare/kondensator till dödarknappen på styret, men Cornetten har en svart jordkabel som ska gå till den utanpåliggande tändspolen. Dödarknappen är istället kopplad till den röda kabeln vid tändspolen med en svart kabel.

Det finns några varianter på bromsljuset. På bilden nedan syns ett liknade tändsystem där man har en separat bromsljusspole, ”C” som sitter ovanpå tändspolens generatorspole ”D”. Ibland är spolen till bromsljuset lindad utanpå ljusspolen ”B”. I så fall går det två kablar från ljusspolen – en gul och en grön.

Spolen till bakljuset, ”A”, ska anslutas direkt till bakljuslampan. Den arbetar så att den tar ström från ljusspolen och då bara när ljusspolen belastas av framlampan. När man släcker framlampan så slutar bakljusspolen att leverera ström så att även baklampan slocknar. Detta har man gjort för att skydda baklampan mot överspänning om framlampan går sönder.

Jim Lundberg

Koppla in elsystem på Husqvarna Cornette
Exempel på tändsystem med utanpåliggande tändspole och separata spolar för broms- och bakljus. Den blå kabeln ska gå till tändspolen – på Cornetten är denna kabel röd.
Rulla till toppen