Slirande kick på Husqvarna Silverpil

Fråga: Hej. Har några frågor angående min Silverpil, den vill slira på kicken. Misstänker att lamellerna börjar bli slitna. Jag har kollat spelet på armen under motorn, det är ungefär 10mm. Om nu lamellbyte skulle bli aktuellt, går det då att utföra med motorn kvar i ramen? Har en sats färdigskurna korkbitar på lager, hur gör man på bästa sätt för att få dit dom i lamellskivorna?

Angående isärtagningen av kopplingspaketet, kan man ta bort Tryckskivans muttrar utan någon form av mothåll? Har haft kopplingen isär på en Victoria MS 51-motor, där fick man pressa ihop paketet med en tving både vid isärtagning och montering.

Egon

 

Svar: Nu vet jag inte om du har Stora Tvåtaktsboken, del 1, men där finns dels en komplett reparationsanvisning för Husqvarnas Guld- och Silverpilsmotor samt en instruktion om hur man tillverkar och byter korkarna i en lamell.

Om vi börjar med demonteringen så ska det inte behövas någon tving eller liknande för att få på de åtta muttrarna som drar ihop fjädrarna. Motorn kan sitta kvar i ramen även om arbetsställningen kanske blir lite obekväm. Kör gärna upp hojen på en ramp så den kommer upp från golvet.

För att lättare få dit korkbitarna i lamellen lägger man dem i varmt vatten en stund så mjuknar de rejält. Observera att vattnet inte får koka – då sväller korken likt popcorn och är bara att kassera. Man sticker in korkbitens ena sida i sitt hål och därefter klämmer man ihop den så att motstående sida går att vika ner i hålet. Se till att korkbitarna sticker ut lika mycket på varje sida. Låt dem torka och planslipa dem sedan på ett slippapper på plant underlag.

Tänk på att man ofta kan få en slirande koppling att fungera enbart genom att rugga upp kork- och stållameller med fint slippapper (korn 240 – 400).

Jim Lundberg

Slirande kick på Husqvarna Silverpil
Lägg korken i varmt vatten (ej kokhett) så mjuknar den och blir lättare att montera i sina hål.
Slirande kick på Husqvarna Silverpil
Stoppa ner korkbitens ena sida i hålet. Tryck sedan ihop den och vik ner den i sitt hål.
Rulla till toppen