Byta packbox på Victoria MS 50

Fråga: Jag har en Victoria MS 50. Hur byter man packbox på högersidan?

Hans Nilsson

 

Svar: Man kan byta packboxen på höger sidan (transmissionen) utan att dela på motorn, men då måste i alla fall kopplingskorgen tas bort då den skymmer en del av packboxen.

För att ta bort en packbox från ”utsidan” så kan man borra minst två hål i sidan på packboxen och hålen ska vara 180 grader från varandra. I hålen drar man sedan in plåtskruvar som man sedan kan dra i med exempelvis en hovtång.

Men det gäller att inte borra så djupt att man kommer åt ramlagret som bara sitter några millimeter innanför packboxen. Säkrast är att trä på ett litet rör (ex bromsrör) på borren så att denna bara tittar ut 2 – 3 mm. Då tar röret emot så att borren inte går in för långt.

Men sedan måste alla borrspån avlägsnas så att de inte blir kvar och låser upp kulor i lagren. Man kan ha lite fett på borren så att spån fastnar där och sedan kan man blåsa med tryckluft i insuget (kolven i topp) för att få rent i lagret där man borrat.

I vissa fall kan man slå hål med en syl i packboxens sida, men vissa packboxar har en rätt kraftig metallstomme och det kan hända att packboxen åker in djupare och kan då skada ramlagret. Hålet ska i alla fall ha samma diameter som kärndiametern på plåtskruven. Man mäter alltså skruven i botten av gängorna.

Jim Lundberg

Byta packbox på Victoria MS 50
Kopplingskorgen skymmer packboxen och måste därför tas bort. (På bilden: Victoria MS 51)
Byta packbox på Victoria MS 50
Två (eller fler) skruvar dras in i förborrade hål som man sedan kan dra i med en tång. Att försöka bända upp packboxen genom dess hål är lite vanskligt då man riskerar att repa axeln så att den nya packboxen inte kan hålla tätt.
Rulla till toppen