Kan man lita på mopedens separatsmörjning?

Justeringsställen till oljepumpen på Yamaha DT50 MX.

Kan man lita på mopedens separatsmörjning?

Publicerad

Fråga: Jag har en Yamaha DT50 MX från 1989, men är osäker på om man kan lita på oljepumpen. den tar olja från oljetanken men jag blandar ändå lite i bensinen. Vågar jag sluta blanda oljan i bensinen eller borde jag fortsätta?

Anton Blomgren

 

Svar: Separatsmörningen är för det mesta väldigt pålitlig, men det förutsätter att alla delar är i bra skick och att allt är rätt justerat. Tyvärr kan man inte alltid ersätta separatsmörjningen genom att blanda all tvåtaktsolja i bensinen då vissa motorer har delar som smörjs av oljan på vägen till vevhuset.

Här är en instruktion som visar hur man justerar pumpen och hur man luftar den.

Jim Lundberg

Längst till vänster: Luftning av pumpen. Lossa luftskruven och starta motorn. Dra i pumpvajern så pumpen ger maximalt. Vänta med att dra fast skruven tills det slutar komma luftbubblor i oljan.

On
Off

9 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Växelinställning på flakmopeden med Sachsmotor

2 kommentarer

Jim Lundberg: Vajern kan aldrig bli "för lång" för treans växel. Om man klipper av vajern - eller tar bort den helt från motorn - så hoppar trean i automatiskt eftersom fjädern i växelmekanismen är det...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842