Blårykande Briggs & Stratton

Fråga: Hej har en åkgräsklippare med Briggs och Stratton 8 Hk. Det som händer är att den ryker blå rök och när man kör en stund så stannar den och hela tändstiftet sotar igen/koksar igen. Jag får rengöra hela tändstiftet hela tiden stannar ett i ett vad ska jag göra vill helst inte plocka isär motorn. Finns det medel eller hur ska jag göra?

Mvh Andersson

 

Svar: Det kan bero på flera saker. Blå rök i avgaserna tyder på att motoroljan hittat upp till förbränningsrummet. Den enklare orsaken är att det är för tunn olja eller för mycket olja i motorn. De flesta Briggs & Strattonmotorerna ska ha en rak (singlegrade) olja med viskositeten SAE 30, även känd som gräsklipparolja på mackar och i varuhus. Men det fungerar även med en multigradeolja typ SAE 10-30 som är tunnare i kallt tillstånd. Är det väldigt varmt ute rekommenderas SAE 15-50.

Men blåröken kan även bero på att kolvringarna är slitna eller av. Det kan även bero på att cylinderloppet eller ventilstyrningarna är utslitna. I samtliga dessa fall måste motorn tas isär.

Jim Lundberg

Rulla till toppen