Blårykande Briggs & Stratton

Blårykande Briggs & Stratton

Publicerad

Fråga: Hej har en åkgräsklippare med Briggs och Stratton 8 Hk. Det som händer är att den ryker blå rök och när man kör en stund så stannar den och hela tändstiftet sotar igen/koksar igen. Jag får rengöra hela tändstiftet hela tiden stannar ett i ett vad ska jag göra vill helst inte plocka isär motorn. Finns det medel eller hur ska jag göra?

Mvh Andersson

 

Svar: Det kan bero på flera saker. Blå rök i avgaserna tyder på att motoroljan hittat upp till förbränningsrummet. Den enklare orsaken är att det är för tunn olja eller för mycket olja i motorn. De flesta Briggs & Strattonmotorerna ska ha en rak (singlegrade) olja med viskositeten SAE 30, även känd som gräsklipparolja på mackar och i varuhus. Men det fungerar även med en multigradeolja typ SAE 10-30 som är tunnare i kallt tillstånd. Är det väldigt varmt ute rekommenderas SAE 15-50.

Men blåröken kan även bero på att kolvringarna är slitna eller av. Det kan även bero på att cylinderloppet eller ventilstyrningarna är utslitna. I samtliga dessa fall måste motorn tas isär.

Jim Lundberg

On
Off

5 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842