Annat topplock till Husqvarna Cornette

Husqvarna topplock. Det vänstra har en mer "konventionell" form på förbränningsrummet medan det högra har en så kallad klämspalt (mellanpilarna), "Squish band" på engelska, som ger ett kompaktare förbränningsrum och en kortare väg för flamfronten vid tändning = snabbare förbränning.

Annat topplock till Husqvarna Cornette

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har fått tag på rätt topp till min Husqvarna Cornette med äggmotorn. Den skiljer sig mot den jag har kört med i sommar på så sätt att tändstiftet hamnar 1,3 mm längre ner i förbränningsrummet och att toppen är 0,5 mm lägre. Nu undrar jag om detta påverkar motorns prestanda?

Peter Fahlcrantz

 

Svar: Egentligen är det förbränningsrummets volym som är intressant om man pratar kompressionsförhållande – inte nödvändigtvis djupet/höjden på förbränningsrummet. Sedan påverkar även förbränningsrummets utformning förbränningens karaktär.

Husqvarnas Äggmotor har två olika varianter på topplock där det ena (högra på bilden) har en så kallad klämspalt. Förmodligen kommer du att märka någon form av förändring i motorns karaktär efter toppbytet, men den lär vara marginell och framför allt oskadlig. Byt och kör!

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som ryker och inte vill varva ur

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Jonny och tack före uppgifterna! En fråga bara - är det ur instruktionsboken till en Victoriamoped eller en annan moped (Ex. Fram) med Victoriamotor?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842