Gummibussningar till ILO FP 50

Fråga: Hej! Jag har en gammal Monark stålpilen från tidigt 1950 tal med ILO FP 50-motor. Var kan man få tag på gummibussningar till motorn? Behöver 6 st. Jag har mätt upp måtten till 18mm utvändigt, 11mm invändigt och ca 17 mm långa. Som en nödutväg kan jag svarva egna om jag kan få tag på lämpligt gummimaterial.

Vad för gummi rekommenderar du i så fall?

Med vänlig hälsning

Peter

 

Svar: Någon nytillverkning av dessa gummibussningar känner jag inte till, men det brukar ligga FP 50-motorer i varierande skick på veteranmarknader som man kan ta delar från. Bussningarna slits och kan även lösa upp sig av kontakten med olja och bensin. Till slut blir det så sladdrigt att motorn ser ut att sitta löst när man ställer sig på pedalerna för att cykla igång den.

Jag har testat med att svarva nya bussningar i nylon och flyttat över stålhylsorna till dessa. Motorn blev väldigt stadig och trots att nylon är hårdare än gummi har jag inte känt av några vibrationer med nylonbussningarna. Det enda som märks är att det vid vissa varvtal uppstår ett svagt resonansljud från bensintanken om den är nästan tom.

Vill man ha gummi så kan man testa med lämplig bränsleslang eller att man modifierar bussningarna till Sachs mopedmotorer som nytillverkas.

Jim Lundberg

Rulla till toppen