Gummibussningar till ILO FP 50

ILO FP 50 har tre motorfästen med invändiga gummibussningar (inringade).

Gummibussningar till ILO FP 50

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har en gammal Monark stålpilen från tidigt 1950 tal med ILO FP 50-motor. Var kan man få tag på gummibussningar till motorn? Behöver 6 st. Jag har mätt upp måtten till 18mm utvändigt, 11mm invändigt och ca 17 mm långa. Som en nödutväg kan jag svarva egna om jag kan få tag på lämpligt gummimaterial.

Vad för gummi rekommenderar du i så fall?

Med vänlig hälsning

Peter

 

Svar: Någon nytillverkning av dessa gummibussningar känner jag inte till, men det brukar ligga FP 50-motorer i varierande skick på veteranmarknader som man kan ta delar från. Bussningarna slits och kan även lösa upp sig av kontakten med olja och bensin. Till slut blir det så sladdrigt att motorn ser ut att sitta löst när man ställer sig på pedalerna för att cykla igång den.

Jag har testat med att svarva nya bussningar i nylon och flyttat över stålhylsorna till dessa. Motorn blev väldigt stadig och trots att nylon är hårdare än gummi har jag inte känt av några vibrationer med nylonbussningarna. Det enda som märks är att det vid vissa varvtal uppstår ett svagt resonansljud från bensintanken om den är nästan tom.

Vill man ha gummi så kan man testa med lämplig bränsleslang eller att man modifierar bussningarna till Sachs mopedmotorer som nytillverkas.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som ryker och inte vill varva ur

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Jonny och tack före uppgifterna! En fråga bara - är det ur instruktionsboken till en Victoriamoped eller en annan moped (Ex. Fram) med Victoriamotor?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842