Olja i Husqvarna Flinta Automat

Husqvarnas automatmotor har korkbelägg i centrifugalkopplingen och fungerar därför med med vanlig motorolja - SAE 20 i detta fall.

Olja i Husqvarna Flinta Automat

Publicerad

Fråga: Jag har en Husqvarna Flinta automat ca 1968. Ska jag ha samma olja i växellådan som den manuella?

Arne Bergsten

 

Svar: Vanligtvis ska mopedmotorer med automatväxel ha automatlådeolja, ATF, i växellådan. Den typen av friktionsbelägg som oftast finns i kopplingen kommer att slira om man häller i vanlig motor- eller transmissionsolja och kan behöva tvättas om man hällt i fel olja.

Men Husqvarnas automatmotor har korkbelägg och fungerar därför bra med "vanliga" oljor och Husqvarnas automatmotor ska därför ha samma olja som den med manuell växellåda: 5 dl SAE 20 motorolja. Hittar man inte SAE 20 kan man testa med den något tjockare SAE 30 som säljs som gräsklipparolja på mackar, biltillbehörsbutiker och stormarknader. Om centrifugalkopplingen då inte jobbar som den ska är det bara att tappa oljan och hälla i den rekommenderade.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som ryker och inte vill varva ur

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Jonny och tack före uppgifterna! En fråga bara - är det ur instruktionsboken till en Victoriamoped eller en annan moped (Ex. Fram) med Victoriamotor?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842