Läckande cylinder på Puch Velux X30

Fråga: Puch Velux X30 motor. Hej. Jag skulle byta cylinder men det visade sig att den jag beställt skiljde sig från originalet och vevhusluft läckte ut. Vid sidan av öppningen för högra kanalen fanns ett litet spår där luft kunde läcka ut.

På originalcylindern finns bara gods som stoppar luften. Nya cylindern och packningen täcker inte spåret. Vad kan detta spår ha för funktion? Har ni någon ide om hur man kan plombera spåret?

Torbjörn Davidsson

 

Svar: Jag har tyvärr ingen aning om vad den lilla kanalen vid cylinderfoten har för uppgift, men det har säkert någon av våra läsare. Om du vill täppa till den så kan du använda kemisk metall, men då måste ytorna vara rena och gärna ruggas upp lite med slippapper så att spackelbiten inte lossnar. Eventuellt kan man borra några små gropar i kanalen som spacklet kan greppa i. Se bara till att inga slip- och borrspån hamnar i vevhuset.

Eventuellt kan du tillverka en plåt med samma form som den gamla cylinderns cylinderfot och lägga den mellan två cylinderfotspackningar. Du kommer att tappa ett uns av kompression eftersom cylindern hamnar lite högre, men det bör inte vara dramatiskt. Välj bara så tunn plåt som möjligt.

Jim Lundberg

Läckande cylinder på Puch Velux X30
Den gamla originalcylindern har en betydligt bredare cylinderfot (inringad).
Läckande cylinder på Puch Velux X30
Rulla till toppen