Mjuka upp sadel till Fram King Clipper

Fråga: Hej Jim! Jag har en Fram King Clipper vars sadelklädsel är av något slags plastliknande material. Det är helt men ganska hårt och ”knöligt”. Klädselns limning har släppt från stommen så jag tänkte lirka av det.

Har du något tips för att göra plasten lite mjukare och smidigare? Och var köper man stoppning liknande den som du har till Dakotasadeln i renoveringsboken? Mopeden har också plastlister runt sidokåporna som gulnat. Något tips för att fräscha upp dem?

Thomas Persson

 

Svar: Det är plastens mjukgörare som försvunnit och gjort den hårdare. Jag har inte testat med att mjuka upp plaster, men väl gummi och då med en blandning av glycerin och rödsprit. Blandningsförhållande är okritiskt, men 50/50 är okej. Testa om det hjälper. Man kan ibland låta lösningen verka en bra stund innan något händer. Men tyvärr så brukar dessa gamla sadlar spricka sönder när man börjar använda dem.

Jag köpte både ”skinn” och stoppning till både E-Typen och Dakotan hos Ingmars Tapetserarfirma, telefon: 073-930 79 81. Han kanske kan tipsa dig om hur du ska göra med den hårda plasten.

Plastlisterna torkar du av med enbart rödsprit. Om de har gulnat kan detta gått på djupet och då kommer de att fortsätta vara gulaktiga. Eventuellt kan man lägga på någon sorts plastfärg – kolla med en färghandlare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen