När ska min Compact renoveras?

Fråga: Hej, jag har en äldre Compact med en treväxlad sachsmotor otrimmad, normalkörd. Min fråga: Enligt mätarställningen har den gått ca. 750 mil, börjar det närma sig tiden för motorrenovering eller hur långt kan den gå med lite tur innan det är dags?

Med vänlig hälsning

Nina

 

Svar: Nu kan jag ju inte sia om hur länge någons moped ska fungera, men en moped som bara har gått 750 mil är att betrakta som en ”lågmilare” – alltså ett fordon som inte gått särskilt långt. Under förutsättning att ingenting har gått sönder på din motor så håller den många tusen mil om den bara sköts om och får lite service. Jag har en moped (Vicky från 1961 med Zweirad Unionmotor) som har gått närmare 14 000 mil och det enda som är bytt (förutom flera däck, drev och kedjor) är tändspolen och en packbox i motorn.

Om motorn låter bra när den körs och belastas och koppling/växlar fungerar bra är det bara att sätta sig i sadeln och köra. Nymans Verkstäder (NV) hade på 50-talet en bra devis i sina instruktionsböcker där det stod: ”Motorcykelns livslängd beror på dess skötsel – motorcykelns skötsel beror på Er själv”.

Nedan har du utdrag ur Monark Crescents (MCB) instruktionsbok till din moped.

Jim Lundberg

När ska min Compact renoveras?
Oljebytet ska ske var 600:e mil. Då kan det vara dags för första oljebytet på din moped om ingen gjort det tidigare.
När ska min Compact renoveras?
Obs – för att få ur all olja ur transmissionskåpan (plugg ”A”) på en sachsmotor måste man ställa upp framhjulet på en pall eller liknade så motorn lutar bakåt.
När ska min Compact renoveras?
När ska min Compact renoveras?
Rulla till toppen