Byta vindruta själv

Fråga: Hur gör man för att byta framruta på en ”MB Bulle”? Jag skall byta till ny gummilist.

Mvh Ove Johansson, prenumerant i 20 år

Svar: Det är en del pilljobb att byta gummilist. Arbetet underlättas om du har hjälp av någon och när det gäller verktyg behövs ett långt, någon centimeter grovt snöre, samt några ”fiskben”, det vill säga trubbiga demonteringsverktyg för att peta med – i princip är det avlånga kilformade plastbitar. Ett par sugkoppar med handtag kan också underlätta. Snöret pillas in mellan listen och karossen och därefter petar du loss listen med fiskbenet. Peta och pilla tills hela listen är loss och rutan kan lyftas bort. En del underlättar arbetet genom att pressa ut rutan med fötterna. Man kan skära bort listen också.

Den nya gummilisten monteras enklast på rutan när den är demonterad. Montera rutan och lägg snöret i listen runt hela rutans längd, den kanal som ska vara mot karossen. Pilla dit listen och dra försiktigt loss snöret en liten bit. Om du gjort rätt ska listen då glida in och lägga sig perfekt mellan ruta och kaross. Fortsätt en bit i taget och kontrollera att listen glider in tills hela rutan är på plats (se bilden ovan). Tänk på att gummilister kan vara ganska stela. Såpvatten kan underlätta monteringen i vissa fall. Har du rätt list av god kvalitet ska det inte behövas någon ”tätning på tub”. Det finns för övrigt flera instruktionsfilmer på youtube om hur du byter rutor på bilar.

Ett litet tips i sammanhanget – hör med din lokala glasmästare. Det brukar sällan kosta en förmögenhet att få det monterat professionellt och de brukar inte heller vara främmande för att åka ut och göra jobb. Är bilen körbar kan du höra med din lokala bilverkstad om de kan byra rutan. Har de varit med några år kan de ofta byta ruta snabbt.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen