Modifiera topplockspackning till Husqvarna Novolette?

Fråga: Monterar ihop min Husqvarna enpetarmotor till Novoletten och fick se att min nyinköpta topplockspackning passar dåligt/uselt Det lilla hålet för ”pysen ”är nästan täckt till 8/10 delar.

Har rätt packning, kollat med försäljaren. Vad har lilla kanalen i cylindern som går upp i topplocket för uppgift? bara pys? Funderar på att med hålpipa göra hålet ovalt, men är rädd att avståndet till cylinderväggen blir för litet/försvagat. Vad skulle expertisen göra?

Tommy Larsson

 

Svar: På vissa mopedmotorer har man valt att leda ut gaserna när man drar i ”pysen” till avgasröret istället för direkt ut i fria luften. Detta för att det ska vara tyst och för att inte slabba ner topplocket eftersom en del oförbränd oljeblandning också tar sig ut.

För att gaserna vid pysning inte ska läcka ut i det fria har topplockspackningen ett litet öra med ett hål för denna kanal. För mig låter det som att din packning antingen är feltillverkad eller av fel modell om hålen ligger så förskjutna i förhållande till varandra.

Nu tror jag nog att pysen kommer att fungera ändå om det bara är lite ”genomfart” vid packningen, men att fila upp hålet kan vara en god idé, förutsatt att det åtminstone blir en 4 – 5 mm kvar till packningens stora hål för cylinderloppet.

Detta hål ska förövrigt bara vara någon millimeter större än cylinderloppet för att det ska bli så mycket gods i packningen mellan detta hål och hålen för pinnskruvarna och pysen. Om det skulle läcka här så kommer avgaserna att gå bakvägen upp genom kanalen och ut vid skarven mellan topplock och cylinder. Det kommer att höras ett fräsande ljud när man kör och det kommer att bli slabbigt av sot och olja i längden.

Jim Lundberg

Modifiera topplockspackning till Husqvarna Novolette?
Kanalen (pilen) leder ner till utblåset och därmed vidare till avgassystemet. På bilden syns en ILO Piano.
Rulla till toppen