Yamaha FS1 som börjat knacka och tappat kraften

Fråga: Hej. Körde min Yamaha FS1 från 1977 och efter 20 minuter så började den knacka och tappade nästan all kraft. Den nöp inte utan hade bara ingen kraft. Jag frågade mina kompisar och dom sa att den troligen värmenöp men kollade vad som händer när den värmenyper så kan inte vara det. Önskar att ni kan hjälpa mig med vad som hänt för är orolig att det är något med växellådan.

Mvh

Wincent Botin

 

Svar: När motorn nyper så har kolven blivit så stor av värmen att den knappt får plats i cylinderloppet och då bryts oljefilmen så att det blir metall mot metall. I bästa fall så nyper motorn så att den tillfälligt kärvar bara för att lossna efter en kort stund.

I värsta fall så skär motorn och då brukar kolven fastna permanent så att motorn blir stum – även när den kallnat. I bägge fallen uppstår det skador på kolv och cylinder, men efter en nypning kan skadorna vara så lindriga att motorn går att köra igen.

Att motorn skulle tappa kraft på grund av något i växellådan låter inte sannolikt och jag skulle rekommendera att du tar av cylindern och kollar om den och kolven är okej. Det kan ju vara så att en kolvring har ”smetats fast” i sitt spår så att den inte längre går ut mot cylinderloppet och tätar. Då tappar motorn kraft.

Jim Lundberg

Rulla till toppen