Svårstartad Mustang Mamba

Fråga: Jag har en Mustang Mamba från 1967 som är extremt svårstartad. Senaste gången jag åkte med den krävdes det 18 kickar för att starta den. Finns det något man kan göra åt detta?

Linus

 

Svar: Det kan vara så många anledningar till att en motor blir svårstartad. Om det krävs närmare 20 kickar är något i alla fall fel. Börja med att kicka typ 17 kickar (innan den startar) och ta sedan ur tändstiftet. Är stiftet blött så är gnistan dålig och är det torrt – ja, då kommer det inte fram bränsle i den takt det borde. Efter detta test så vet man om man ska leta felet i tändsystemet eller i bränsletillförseln.

Dålig kompression kan vara en anledning och då får man antingen mäta kompressionstrycket som bör ligga på 4 – 6 kilo (Bar) på en moped, eller så lyfter man av cylindern och kollar hur cylinderlopp, kolvringar och topplockspackning ser ut.

När man kickar många gånger så värms cylindern upp av kompressionsvärmen som uppstår. Detta kan man känna – särskilt efter ett rullstartsförsök – att topp och cylinder blir ljummen trots att motorn inte startade. Detta lilla värmetillskott kan leda till att motorn startar trots att gnistan är dålig eller att kompressionen är låg.

Jim Lundberg

Rulla till toppen