Ekerdimensioner på Monark Monarped M 32

Fråga: Vad är det för dimension på ekrarna till en Monark Monarped M32 med 26-tumshjul? Är det olika fram och bak? Har försökt mäta men hittar inte den dimension som sitter på den. De nuvarande är 270 mm, men de kanske är sträckta till en längre dimension.

Per-Axel Dahlberg

 

Svar: Det är lite olika längder beroende på var de sitter. Nu har jag inte haft lösa ekrar att mäta på utan har mätt direkt på hopsatta hjul. På bakhjulet är ekrarna lika långa på bägge sidorna och jag får det till 270 mm.

Framnavet är ett så kallat halvnav och då blir det två olika ekerlängder. På högersidan (broms) är ekrarna 260 mm och på vänstersidan är de 275 mm. Säkrast är dock att ta ur en eker av varje längd och kontrollmäta dessa.

På en eker av denna typ med 90-gradersböj mäter man från innerböjen ut till änden vid gängan (se skiss nedan). Dessa ekrar är dessutom förstärkta genom att de är grövre i böjen. Vad gängan heter kan jag inte svara på, men kolla med Stahléns Cykel i Uppsala (Telefon 018 – 12 00 65) som har delar till äldre cyklar och mopeder som denna.

Jim Lundberg

Ekerdimensioner på Monark Monarped M 32
Ekerdimensioner på Monark Monarped M 32
Ekerlängden mäts från innerböjen och ut till änden på böjda ekrar.
Rulla till toppen