Färgkod till Mustang Super Sport från 1965

Fråga: Hej Jim och Classic Motor. Letar var jag kan hitta rätt RAL/färgkod till min Mustang Super Sport TT från 1965. I den gamla färgkartan heter färgen 44 vinröd transparent. Kan du/ni eller tips på vart jag kan vända mig för att få den översatt till rätt RAL?

Ronny

 

Svar: RAL-systemet är vad jag vet ett ganska förenklat system som i huvudsak innehåller solida färger, alltså mest färger utan metallic, flake eller transparens. Jag tänker mer på möbler, husfärger och vägskyltar när det gäller RAL-systemet.

När det gäller fordonslacker blir det väldigt komplext då det finns enormt många olika kulörer – med och utan exempelvis metallic. Fordonstillverkare har ofta hittat på egna beteckningar på lackerna till deras fordon vilket sällan säger färghandlaren någonting. Dessutom har olika färgtillverkare olika recept på en och samma kulör beroende på viken typ av pigment de använder.

Det enda som är säkert är att ta med sig en oskadad del med den kulören man vill ha till sin färghandlare så får de analysera den och bryta till en färg med ett giltigt recept. För att undvika att provet blir missvisande ska man ta med sig en detalj som suttit skyddad från framförallt solljus, men även från olja, bensin, klistermärken, gummi och isoleringstejp vilket kan missfärga lacken. Under tanken och inne i lyktpottan kan man ofta hitta opåverkad lack.

Jim Lundberg

Rulla till toppen