Färgkod till Mustang Super Sport från 1965

Färgkod till Mustang Super Sport från 1965

Publicerad

Fråga: Hej Jim och Classic Motor. Letar var jag kan hitta rätt RAL/färgkod till min Mustang Super Sport TT från 1965. I den gamla färgkartan heter färgen 44 vinröd transparent. Kan du/ni eller tips på vart jag kan vända mig för att få den översatt till rätt RAL?

Ronny

 

Svar: RAL-systemet är vad jag vet ett ganska förenklat system som i huvudsak innehåller solida färger, alltså mest färger utan metallic, flake eller transparens. Jag tänker mer på möbler, husfärger och vägskyltar när det gäller RAL-systemet.

När det gäller fordonslacker blir det väldigt komplext då det finns enormt många olika kulörer – med och utan exempelvis metallic. Fordonstillverkare har ofta hittat på egna beteckningar på lackerna till deras fordon vilket sällan säger färghandlaren någonting. Dessutom har olika färgtillverkare olika recept på en och samma kulör beroende på viken typ av pigment de använder.

Det enda som är säkert är att ta med sig en oskadad del med den kulören man vill ha till sin färghandlare så får de analysera den och bryta till en färg med ett giltigt recept. För att undvika att provet blir missvisande ska man ta med sig en detalj som suttit skyddad från framförallt solljus, men även från olja, bensin, klistermärken, gummi och isoleringstejp vilket kan missfärga lacken. Under tanken och inne i lyktpottan kan man ofta hitta opåverkad lack.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842