Klä om sadeln på Monark Monarped

Sprejlim är en fördel när man klär om sadlar och måpste limma stora ytor.

Klä om sadeln på Monark Monarped

Publicerad

Fråga: Hej! Skall klä om och byta stoppning (skumgummi) på en gammal Monarpedsadel. Tror sadeln är från mitten av 50-talet och skumgummit är bitvis torrt och söndersmulat. Dock känns det bra på den allra största delen.

Kan jag göra det lätt för mig och bara byta ut det skumgummi som är torrt och dåligt eller är risken stor att det uppstår problem längre fram om man inte byter allt skumgummi. Det gamla skumgummit sitter i alla fall bra limmat i sadelns stomme.

Vilken typ av lim skall man ha till detta arbete? Vet du om det finns någon beskrivning på hur man bör gå till väga då man skall klä om en gammal sadel?

Hälsningar

Pär

 

Svar: Risken är att det gamla och nya skumgummit separerar om limfogen inte håller och då kan det ju uppstå fördjupningar i sadelskinnet. Gammalt skumgummi brukar torka och bli sprött. Bäst är nog att byta ut allt skumgummi mot nytt och då kan man använda ljudisolering till motorrum.

Limning kan göras med kontaktlim, men sprejlim är lättare att jobba med. Skumgummit limmas först på sadelstommen. Sedan lägger man med fördel på ett tunt lager skumgummi av typen som man har under diskställ. Då blir sadeln både mjukare och slätare. Diskunderlägget limmas på skumgummit med sprejlim och här gäller det att vara försiktig så att man inte trycker för hårt på diskunderlägget medan limmet är aktivt – då kan diskunderlägget plattas ihop helt.

Lägg diskunderlägget ovanpå det nysprejade skumgummit och stryk försiktigt ut det med händerna utan att trycka hårt på någon punkt. När limmet har torkat trär man på det nya skinnet som limmas enbart på sadelstommens undersida. Man stryker först på lim runt stommens kant, därefter viker man in skinnet överkanten och trycker till så att det hamnar lim på skinnet.

Sedan drar man isär och låter limmet torka några minuter. Nästa gång man viker in kanterna hugger limmet direkt så det gäller att göra rätt. Spänn skinnet så att det inte uppstår veck och rynkor. I Boken Stora renoveringsboken finns en instruktion som med text och 49 bilder steg-för-steg visar hur man klär om en sadel.

Jim Lundberg

Skumgummit limmas ,mot stommen. Ovanpå detta är ett tunnare skumgummi limmat som ger en slätare och mjukare sadel.

I de flesta fall så viker man in skinnet och limmar det mot stommens undersida, men även nitning kan förekomma.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Ventiler vid 14 000 varv per minut!

5 kommentarer

Cruzze: Men så gör BMW kvalitetsgrejer. Skulle kolla ventilspelet på min 34 år gamla trecylindriga K75:a. Hade börjat titta runt på nätet efter var man kunde få tag på shimsplattor men det visade sig inte...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842