Klä om sadeln på Monark Monarped

Fråga: Hej! Skall klä om och byta stoppning (skumgummi) på en gammal Monarpedsadel. Tror sadeln är från mitten av 50-talet och skumgummit är bitvis torrt och söndersmulat. Dock känns det bra på den allra största delen.

Kan jag göra det lätt för mig och bara byta ut det skumgummi som är torrt och dåligt eller är risken stor att det uppstår problem längre fram om man inte byter allt skumgummi. Det gamla skumgummit sitter i alla fall bra limmat i sadelns stomme.

Vilken typ av lim skall man ha till detta arbete? Vet du om det finns någon beskrivning på hur man bör gå till väga då man skall klä om en gammal sadel?

Hälsningar

Pär

 

Svar: Risken är att det gamla och nya skumgummit separerar om limfogen inte håller och då kan det ju uppstå fördjupningar i sadelskinnet. Gammalt skumgummi brukar torka och bli sprött. Bäst är nog att byta ut allt skumgummi mot nytt och då kan man använda ljudisolering till motorrum.

Limning kan göras med kontaktlim, men sprejlim är lättare att jobba med. Skumgummit limmas först på sadelstommen. Sedan lägger man med fördel på ett tunt lager skumgummi av typen som man har under diskställ. Då blir sadeln både mjukare och slätare. Diskunderlägget limmas på skumgummit med sprejlim och här gäller det att vara försiktig så att man inte trycker för hårt på diskunderlägget medan limmet är aktivt – då kan diskunderlägget plattas ihop helt.

Lägg diskunderlägget ovanpå det nysprejade skumgummit och stryk försiktigt ut det med händerna utan att trycka hårt på någon punkt. När limmet har torkat trär man på det nya skinnet som limmas enbart på sadelstommens undersida. Man stryker först på lim runt stommens kant, därefter viker man in skinnet överkanten och trycker till så att det hamnar lim på skinnet.

Sedan drar man isär och låter limmet torka några minuter. Nästa gång man viker in kanterna hugger limmet direkt så det gäller att göra rätt. Spänn skinnet så att det inte uppstår veck och rynkor. I Boken Stora renoveringsboken finns en instruktion som med text och 49 bilder steg-för-steg visar hur man klär om en sadel.

Jim Lundberg

Klä om sadeln på Monark Monarped
Skumgummit limmas ,mot stommen. Ovanpå detta är ett tunnare skumgummi limmat som ger en slätare och mjukare sadel.
Klä om sadeln på Monark Monarped
I de flesta fall så viker man in skinnet och limmar det mot stommens undersida, men även nitning kan förekomma.
Rulla till toppen