Dåligt lyse på Husqvarna Novolette

Här är en bild på Linus framlampa. Reflektorn har två glödlampor som ger hel- respektive halvljus.

Dåligt lyse på Husqvarna Novolette

Publicerad

Fråga: Hej. Framlampan på min Husqvarna Novolette 3311 (1953) lyser dåligt. Skillnaden mellan tomgång och fullgas är väldigt liten och jag tror de beror på 3w-lampan som sitter i just nu. Efter att ha läst runt här på Classic Motor så har jag kommit fram till att Novolette 1954 har en ljusspole som kan generera 17 watt – 15 watt fram och 2 watt bak. Gäller samma för min modell?

Har kollat runt lite på internet efter 6 voltslampor med E10 sockel och den största effekten jag hittar är 7,5 watt vilket gör mig lite fundersam. Om de ska sitta en 15 wattslampa på mopeden, var finns dom att få tag på i så fall?

Funderade på att införskaffa mig en LED-lampa istället men de flesta är bara på 1 watt. De ska tydligen motsvara 10w men om de är tänkt att sitta en 15 wattslampa i mopeden så känns 10 lite för lite.

Linus Oleander

 

 

Svar: De första mopederna som kom på marknaden efter mopedlagen 1952 var nästan helt byggda på cykeldelar eftersom fabrikerna hade sådant i lager. Därför har många mopeder från de första åren cykelbelysning – alltså med en effekt på några få watt. Husqvarna Novolette från 1953 har endast 3 watts uteffekt på ljusspolen. Ganska snart insåg man förmodligen att 3 wattsbelysning var otillräckligt på en moped vid mörkerkörning och därför kom 17-wattsystemen ganska omgående. 1954 års Novolette har då 17 watts effekt (15 fram och 2 bak).

Jag är osäker på om du kan ta en ljusspole från en nyare Novolette och så enkelt konvertera till 17 watt. Det kan ju vara så att din ljusspole är defekt vilket är svårt att mäta upp. Den framlampa du har (bilden ovan) har en primitiv form av hel- och halvljus med två glödlampor – en i centrum och en excentriskt placerad som då ger olika ljusbilder beroende på vilken som lyser. Min erfarenhet av dessa lampor är att de mer är positionsljus än belysning samt att skillnaden mellan hel- och halv är obetydlig.

Men här kan LED-lampor vara lösningen på dessa ger betydligt mer ljus per watt räknat. Nackdelen med nuvarande LED-lampor är att de inte lyser i alla riktningar så att man kan utnyttja reflektorns spegling för att få en riktad och samlad ljusbild. Testa gärna med olika LED-lampor. En variant är att lysdioden ur en stark ficklampa, men då krävs lite elektronik i form av likriktare och spänningsbegränsare för att dioden inte ska brinna upp.

Kolla annars med LED-kungenCTA eller Ettans mopeder En vanlig sockel är bajonettsockeln som kallas Ba9S (Bajonett, 9 mm, singel = enpolig) och hållare till dessa finns hos Mekonomen

Jim Lundberg

On
Off

4 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842