Bästa oljan till NV Autoped?

Oljepluggar på Autopedmotorn. A =Nivå/påfyllning (Det sitter en nästan oåtkomlig påfyllningsplugg under förgasaren). B = Avtappning.

Bästa oljan till NV Autoped?

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har en NV Autoped från 1954 och jag undrar om de finns någon olja till bensinblandningen som är bättre än det andra?

Pontus Björsberg

 

Svar: Nja, det finns säkert mätbara skillnader i exempelvis slitage men då får man nog köra ett antal tusen mil med varje olja för att kunna upptäcka någon skillnad. Jag kör mina tvåtaktare på allt från vanlig motorolja till helsyntetisk tvåtaktsolja.

Om jag ska rekommendera något så är det i så fall helsyntetisk tvåtaktsolja och att du inte blandar i mindre än 3 procent (NV rekommenderade 4 procent med dåtidens oljor). Glöm inte att transmissionen och kopplingen ska ha 3,5 cl motorolja (SAE 30 – SAE 50) som ska bytas var 150:e mil (går säkert att tänja till den dubbla körsträckan).

Jim Lundberg

 

On
Off

7 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842