Krånglande tändsystem på ILO G50

Fråga: Hej! Jag har en ILO G50 med Stefa tändsystem, ett 6-voltssystem som bara krånglar och jag undrar om man kan sätta på ett brytarlöst tändsystem och inte göra allt för stora modifieringar för att få det att passa? Sen undrar jag om det finns nåt bra brytarlöst tändsystem att köpa som kan passa.

Fredrik Bråmå

 

Svar: Kolla med VRM som har ett brytarlöst tändsystem till ILO Piano. Men jag vill även passa på att berätta att gamla brytarsystem är betydligt bättre än deras rykte. Jag har kört min Monark från 1953 (ILO FP 50) i över 15 år och säkert över tusen mil med samma brytare – som dessutom var begagnade när de monterades. Har inte haft ett enda problem med dessa förutom en (1) misständning för cirka fem år sedan.

Men då har jag även monterat en utanpåliggande tändspole och då blir tändsystemet i princip ”bombsäkert” – och det för några få hundralappar. Bara som ett tips.

Jim Lundberg

Krånglande tändsystem på ILO G50
Utanpåliggande tändspole (och kondensator) på Monark Monarped. Går även att gömma under bensintank och liknande. Tändspolen är en universalspole för 6 volt som kostar under två hundralappar och kondensatorn kommer från en Renault av okänd modell.
Rulla till toppen