Lossa muttrar på ILO 98 cc

En mutterpicka lossar muttrar utan att man måste låsa axlar och drev med allt vad det kan orsaka. För det mesta räcker det med att hålla emot med fingrarna när maskinen arbetar.

Lossa muttrar på ILO 98 cc

Publicerad

Fråga: Hej! Jag håller på att ta isär en ILO 98cc. På höger sida skall ju kopplingskorgen bort samt drevet framför som driver kedjan. Det är två stycken muttrar. Är dom höger- eller vänstergängade?

Verkar sitta väldigt fast. Kanske värme måste till? Vilken av dina böcker tar opp något om renovering av en ILO 98cc?

Tack på förhand.

Peter Segemark

 

Svar: Bägge dessa muttrar har en vanlig högergänga och ska då lossas motsols. De kan sitta rätt hårt och tidigare ägare kan ju ha låst dem med Loctite eller liknande. Loctite mjukar om man värmer till drygt 100 grader. En el- eller tryckluftsdriven mutterpicka som på bilderna är annars ett bra hjälpmedel då sådana här muttrar ska lossas.

I del två av Stora Tvåtaktsboken finns en komplett reparationsanvisning för ILO 98 cc (och 29 andra motorer). Där finns även tekniska data samt uppgifter om lager, tätningar, gängor med mera.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Stänga bensinkranen på Husqvarna mod 28

4 kommentarer

Ingvar Nilsson: Hej! Jag hade samma problem med min Mod 30 Sport från 1953. Jag tog ur bensinen och lossade ventilsätet som ju är ingängat i tanken. Då fick jag även ut den finmaskiga silen. Ja nål och nål - den...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842