HMW-motor som går tungt efter reparation

Fråga: Hej Jim! Jag har ett problem undrar om Du kan hjälpa mig med det. Motorn är en HMW 50N Jag har plockat ihop den efter din bok Stora Tvåtaktsboken del 2, men det går väldigt tungt att kicka den med tramporna. Har bytt bussning i lamellkorgen. Jag kan inte förstå var felet är!

Tackar på förhand.

Mvh

Janne Andersson

 

Svar: Det låter som att något sitter i kläm – kanske ett shims? Eller att den nya bussningen är för lång. Bästa tipset är att du tar bort sidokåporna på motorn och lossa sedan samtliga skruvar som håller ihop blockhalvorna ett par varv – bara så pass att blockhalvorna kan gå isär någon millimeter. Lägg sedan i friläget

Snurra sedan lite på samtliga axlar med fingrarna och dra samtidigt åt blockskruvarna lite i taget. Då upptäcker man snart vilken axel som eventuellt ställer till det då den i så fall börjar kärva när blockhalvorna dras ihop.

Men vad som sedan är orsaken får du nog dela motorn för att hitta om det inte var den nya bussningen i kopplingen som var orsaken. Generellt ska alla axlar i en sådan här växellåda ha ett axialspel (=spel i längdled) på cirka 0,2 mm när motorblocken är hopdragna. Har du ingen indikatorklocka eller skjutmått att mäta med så är 0,2 mm ett spel som känns i fingrarna när man drar i axeln, men som knappt är synligt för ögat.

Det är inte heligt med 0,2 mm – huvudsaken är att det inte blir nollspel, eller negativt spel.

Jim Lundberg

HMW-motor som går tungt efter reparation
Rulla till toppen