Kan man lita på billiga momentnycklar?

Genom att koppla ihop två momentnycklar med en skarvmutter kan man jämföra två momentnycklar med varandra. I idealfallet ska bägge nycklarna lösa ut vid exakt samma värde, hela skalan igenom.

Kan man lita på billiga momentnycklar?

Publicerad

Fråga: Hur billig momentnyckel kan man egentligen köpa om man vill ha någon form av rätt värden när man ska dra åt känsliga mutterförband tex topplock med sträckbultar?

Tittar man bara lite snabbt på bilderna så kan en nyckel för 300kr verka snarlik en för 13000kr men det kan inte bara vara 12700kr större påslag på priset. Törs man lita på en 300kr momentnyckel?

Frasse

 

Svar: Jag har tyvärr inte testat billiga momentnycklar mot dyra, men för att ta till ett slitet uttryck: "Man får vad man betalar för". Fast riktigt så enkelt är det inte då en del lågprisprodukter kan hålla en skapligt hög kvalitet och problemet brukar snarare ligga i ojämn tillverkning – alltså att två likadana produkter från samma tillverkare inte fungerar lika bra.

Min erfarenhet av momentnycklar är att det kan vara i de lägre områdena som det kan bli avvikelser – alltså vid någon kilogrammeter (10 Nm) och lägre. Jag brukar testa momentnycklar genom att koppla ihop dem med en momentnyckel som är rättvisande och sedan ställa bägge nycklarna på samma värde och dra dem mot varandra.

Då ska bägge nycklarna i den bästa av världar visa/lösa ut vid exakt samma värde. Rent praktiskt så tar man en skarvmutter som man använder som " koppling" mellan momentnycklarna (se bild). Sedan går man genom hela registret och noterar om den testade nyckeln stämmer med referensnyckeln hela vägen.

Viktig är dock att man inte bara tittar på momentnyckeln utan även på gängornas status. I de flesta fall ska gängorna vara smorda när de momentdras eftersom nyckeln inte mäter skruvens förspänning (vilket är det man vill åt), utan nyckeln mäter den kraft som går åt för att dra runt skruven vilket ska ge rätt förspänning. Det betyder att gängor som är skadade, rostiga eller bara osmorda går tyngre och då kommer skruven/förbandets förspänning att bli för låg om friktionen i gängorna är för hög.

Jag har testat med att momentdra rostiga skruvar som har gått så trögt att momentnyckeln har löst ut innan skruvskallen nått ner till godset. Förspänningen har alltså blivit noll och förbandet har till och med glappat.

Är det någon som har bra (eller dålig) erfarenhet av billiga momentnycklar? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Skalan visar hur mycket skruven dras åt - men kan man lita på att skalan visar rätt värde?

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

11 kommentarer

Åke: Bengt, var hittar man ett sådant ställbart munstycke? Vet du var man hittar framdrev också? jag kör för övrig på alkylat bensin 4%.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842