Bygga om generator från 6 till 12 volt

Fråga: Går det att bygga om en 6V generator med positiv jord till 12V negativ jord? Om det går har ni information vem jag kan vända mig till?

Sune

Svar: Visst går det, men ställ dig först frågan varför du ska bygga om generatorn. Ett dåligt elsystem blir inte per automatiskt ett bra elsystem bara för att det byggs om till 12 volt eller ändras från plusjord till minusjord. En del av bilens charms försvinner och du tar ett steg bort från original. Är det så att du vill kunna lyssna på musik/radio eller kanske kunna ladda mobilen finns det lösningar utan att behöva bygga om hela elsystemet.

Men åter till din fråga – jag skulle kontakta en kunnig firma som specialiserat sig på bilel, exempelvis Generatorservice i Uppsala (tel 018-10 63 85).

Att själv bygga om den är inget jag skulle ge mig på då det innebär att rotorn måste lindas om med dubbelt så många varv och jag misstänker att även kommunikatorn samt kanske en del andra detaljer bör bytas ut.

En annan väg att gå är att strunta i ombyggnaden av din befintliga generator och köpa en 12 volts växelströmsgeneratorer med gammalt utseende. Det finns både universal och modellanpassade till ett otal olika bilmodeller som A-Ford och Fords sidventils-V8:or (om det nu rör sig om en Ford). Utseendet skiljer sig inte nämnvärt från originalets 6 volts likströmsgeneratorer.

Lycka till

Robert Gustavsson

Länkar: Generatorservice i Uppsala

Exempel A-Ford 12 volt växelströmsgenerator

Exempel Ford sidventils-V8 12 volt växelströmsgenerator

Rulla till toppen