Bygga om generator från 6 till 12 volt

Publicerad

Fråga: Går det att bygga om en 6V generator med positiv jord till 12V negativ jord? Om det går har ni information vem jag kan vända mig till?

Sune

Svar: Visst går det, men ställ dig först frågan varför du ska bygga om generatorn. Ett dåligt elsystem blir inte per automatiskt ett bra elsystem bara för att det byggs om till 12 volt eller ändras från plusjord till minusjord. En del av bilens charms försvinner och du tar ett steg bort från original. Är det så att du vill kunna lyssna på musik/radio eller kanske kunna ladda mobilen finns det lösningar utan att behöva bygga om hela elsystemet.

Men åter till din fråga – jag skulle kontakta en kunnig firma som specialiserat sig på bilel, exempelvis Generatorservice i Uppsala (tel 018-10 63 85).

Att själv bygga om den är inget jag skulle ge mig på då det innebär att rotorn måste lindas om med dubbelt så många varv och jag misstänker att även kommunikatorn samt kanske en del andra detaljer bör bytas ut.

En annan väg att gå är att strunta i ombyggnaden av din befintliga generator och köpa en 12 volts växelströmsgeneratorer med gammalt utseende. Det finns både universal och modellanpassade till ett otal olika bilmodeller som A-Ford och Fords sidventils-V8:or (om det nu rör sig om en Ford). Utseendet skiljer sig inte nämnvärt från originalets 6 volts likströmsgeneratorer.

Lycka till

Robert Gustavsson

Länkar: Generatorservice i Uppsala

Exempel A-Ford 12 volt växelströmsgenerator

Exempel Ford sidventils-V8 12 volt växelströmsgenerator

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

14 kommentarer

Bengor: Hej igen ! Jim: Mailar över bild på ställbart munstycke jämfört med ett fast dito # 68 till SM 150 förgasare, har provmonterat passar utmärkt. Det finns flera hål runt om munstycket som ej syns i...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842