Rostborttagning med elektrolys

Fråga: Hej Jim! Angående ditt experiment med rostborttagning genom elektrolys. Läste någonstans att föremålet man använder som katod bör vara lika stort eller större än katoden? Stämmer detta och i så fall varför?

Mvh Jörgen

 

Svar: Du menar nog anoden (plus) vilket är den elektrod som inte ska avrostas utan som bara ska leda över strömmen till vätskan i badet. Anledningen att anoden ska ha en större yta än föremålet (som blir katod = minus) är att man måste komma upp till en viss strömtäthet på föremålet så att detta börjar avge vätgas.

Det är möjligt att man kan använda en anod som är något mindre än föremålet som ska avrostas. Det är bara att prova. Om det inte uppstår någon gasning runt föremålet är strömtätheten för låg där och då är anoden för liten.

Man kan öka strömmen för att kompensera för en liten anod med det är inte säkert att det räcker med det då anoden är lite av flaskhalsen i den strömkrets som uppstår i badet. Anoden kan bara ge en viss mängd ström per ytenhet till badet och den totala strömmen står därför i direkt proportion till anodens area. Det blir lite som att ha två olika stora kopplingslameller mot varandra. Friktionen blir inte högre än vad den minsta lamellen kan ge.

Jim Lundberg

Rulla till toppen