12 voltsmätare i 6 volt

12 voltsmätare i 6 volt

Publicerad

Fråga: Kan man montera en 12 volts temperaturmätare i en bil med 6 volt och få den att fungera?

Tobbe

Svar: Det enklaste svaret är kanske. En vanlig typ av elektrisk mätare för vätskekylda bilar fungerar så här: Du matar in elektricitet i mätaren och jordar den genom temperaturgivaren. Hur mycket elektricitet givaren släpper igenom ändras efter temperaturen på kylvätskan.

Ett sätt att testa om givaren är trasig på en äldre bil är att lossa sladden och jorda den. Går mätaren i topp är givaren defekt.

Olika mätare och givare är olika känsliga och i bästa fall fungerar din mätare perfekt utan vidare ingrepp. Det kan också vara så att den fungerar men inte visar "rätt" temperatur enligt mätarens skala. I sämsta fall fungerar den inte alls. Då kan du koppla in en spänningsomvandlare som omvandlar 6 volt till 12 volt och på så sätt få önskad spänning till mätare. Jag tycker dock att du ska prova utan omvandlare först. I princip kan ett 12 voltsinstrument inte ta skada av att matas med 6 volt – tvärt om är det en helt annan sak.

Ett alternativ för att kontrollera motorns kylvattentemperatur är att montera en termometer i kylarlocket (se bild).

Men jag tycker inte att du ska byta ut mätaren. Ett alternativ är att låta exempelvis Instrument Jige renovera originalmätaren, ett annat är att försöka få tag i en originalmätare för 6 volt som fungerar.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

11 kommentarer

Åke: Bengt, var hittar man ett sådant ställbart munstycke? Vet du var man hittar framdrev också? jag kör för övrig på alkylat bensin 4%.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842