Framgaffelolja till Royal Enfield typ G från 1951

Royal Enfield framgaffel. Denna från 1947 och gaffelkronorna kan ha lite olika utföranden beroende på årsmodell.

Framgaffelolja till Royal Enfield typ G från 1951

Publicerad

Fråga: Hej! Vilken olja skall jag använda och hur mycket i framgaffeln på en Royal Enfield modell G från 1951 och vad skall jag se upp med för att inte få ett oljeläckage?

Tomas Bandh

 

Svar: Royal Enfield rekommenderade en olja som hette "Mobil Arctic" som har viskositeten SAE 20 i framgaffeln. En motorolja eller en riktig framgaffelolja (skummar inte) med snarlik viskositet fungerar bra. Tjockare olja ger hårdare dämpning och tunnare olja ger mjukare dämpning.

Påfyllning sker på följande vis: Skruva bort pluggarna "A" uppe vid gaffelkronan och de små skruvarna "S" i botten på varje gaffelben. De senare är nivåskruvar – inte avtappning. Häll olja i gaffelbenen genom hålen för pluggarna "A" tills det börjar rinna olja ur hålen för skruvarna "S".

När det slutat rinna olja är nivån/mängden olja i gaffelbenen den korrekta. Skruva sedan tillbaka samtliga pluggar och skruvar. Motorcykeln ska stå rakt under påfyllningen och inte luta åt något håll. Om man ska byta oljan helt bör man helst ta bort gaffelbenen och vända dem upp och ned och passa på att skölja ur den med lacknafta eller avfettning. Man kan hjälpligt tappa ur oljan genom att lossa på muttrarna "R".

Om gaffeln läcker olja (inte så vanligt på dessa) så bör man byta tätningarna i gaffeln, men man kan först testa med en tjockare olja – bara inte fjädringen/dämpningen blir för hård.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842