Kan man räkna ut längden på ekrar?

Fråga: Hejsan. Jag har två fälgar och två nav men inga ekrar. Hur mäter jag upp eller räknar ut vilka ekrar jag behöver?

Bosse

 

Svar: Det finns formler för detta (se nedan), men jag föredrar att mäta ut längden rent praktiskt. Man placerar då nav och fälg på arbetsbänken och ställer upp dessa på klossar så att de får den offset (navets placering höger/vänster) man vill ha.

Under hela mätningen måste man se till att navet och fälgen är koncentriska – alltså att de delar exakt samma centrumpunkt.

En fälg har fyra olika typer av hål som upprepas varvet runt. Två typer av hål som är riktade åt hjulets högra sida och två typer som är riktade åt hjulets vänstra sida. Högersidans två ekertyper skiljer sig åt genom att den ena ekern pekar mot hjulets rotationsriktning och den andra från. Samma sak gäller för vänstersidans två ekertyper – en pekar mot och en från rotationsriktningen.

Har man fyra ekrar liggande som är långa nog så räcker det för att mäta sig fram till lämplig längd. Man får vrida på navet eller fälgen tills man hittar ett hål i fälgen som pekar i riktning mot ett hål i navet. Sedan kan man välja en-, två- eller trekryss – alltså hur många ekrar som varje eker korsas av. Ju fler ”kryss” desto mer ”lutar” ekrarna i tangentens riktning. Märk ekrarnas längd med en tejpbit eller tuschpenna och ta med dem till ekerhandlaren. Lagom längd är att ekern precis når in i fälgens hål.

Ekerlängden är alltid samma på en och samma sida av ett hjul, men längden kan ofta skilja sig åt från vänster till höger sida beroende på bromstrummor och liknande som det olika diametrar på ekerflänsarna (stor diameter = kortare ekrar och omvänt).

Om man inte ska bygga ett hjul från grunden med delar som inte suttit/passar ihop så brukar det ge sig hur ekrarna ska sitta. Riktningen på hålen i fälgen ger en fingervisning och tittar man noga på ekerhålen i navet ser man snart hur ekrarna suttit då det blir märken efter varje eker. I boken Stora renoveringsboken finns ett kapitel som visar hur man ekrar upp hjul från början till slut.

Jim Lundberg

Kan man räkna ut längden på ekrar?
Formel för beräkning av ekerlängd.
Kan man räkna ut längden på ekrar?
Det finns bara fyra positioner på ekrarna i ett hjul: A, B, C, & D. Sedan upprepas mönstret igen hela varvet runt.
Rulla till toppen