Tekniska data för Victoriamotor

Tekniska data för Victoriamotor

Publicerad

Fråga: Söker uppgifter om Victoria M 50-motorn.

Förtändning, mm?

Brytaravstånd?

Abriss?

På svänghjulets centrum (Noris) finns ett styrspår, plats för en krysskil men på motoraxeln finns 6 st små urfräsningar. Det medger ingen plats för en krysskil eller har jag missuppfattat det?

Robert Hagerborg

 

Svar: Jag vet inte om det har försvunnit en bokstav i beteckningen, så jag vet inte om detta avser MS 50-motorn ("korta" motorn utan pedaler) från 50-talet eller den modernare EM 50 från 60-talet. Detta är två olika motorer. En sak har de gemensamt – de saknar spår för krysskil i vevaxeln.

På Victoriamotorer ställer man därför tändningen på följande vis: Man lossar svänghjulet från vevaxeln och ställer kolven i tändläget (förtändning). Sedan trär man svänghjulet på vevaxeln och vrider detta (utan att vevaxeln följer med) i rotationsriktningen tills brytarna precis ska till att öppna.

I detta läge knackar man till svänghjulet inåt så det fastnar på sin kona och därefter drar man fast svänghjulsmuttern. Efteråt drar man runt motorn och kollar att tändningen hamnade där den ska.

Förtändning:                    2,2 mm (MS 50) eller 2,0 – 2,2 mm (EM 50)

Brytaravstånd:                 0,30 – 0,40 (bägge motorerna)

Abriss:                               10 mm (MS 50) eller 9 – 12 mm (EM 50)

Jim Lundberg

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Var hittar man skruvar till engelsk motor i Volvolastbil?

1 kommentar

Roland A: Hej ETT FÖRSLAG http://www.regale.se/Fast.htm /Roland

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842