Vibrerande Villiers

Fråga: Hej Jim. Jag har en G.J.G special invalidvagn 1954 trehjulig, som har en Villiers 125cc motor. Motorn vibrerar/obalans och fick tips om att det kunde vara fel kolv som blev vibrationer av. Om det är exempelvis en aluminiumkolv i den nu och det ska vara stål i stället, för balansen. Det låter lite konstigt att det skulle vara problemet, eller är det något känt fenomen?

Mvh

Jan-Olof Wiberg

 

Svar: Att det skulle vara en gjutjärnskolv i en 50-talsmotor låter ganska osannolikt. Det låter mer 1920-tal för mig. Nu hade Villiersmotorer gjutjärnskolvar på 20-talet, men jag är osäker på att dessa passar i nyare Villiersmotorer. Om det skulle sitta en gjutjärnskolv i din motor kan den vara orsaken till vibrationerna eftersom balansfaktorn blir fel, men det finns fler orsaker som skapar vibrationer.

En så simpel sak som lösa/dåligt dragna motorfästen kan skapa väldigt skarpa vibrationer trots att motorn är i bra skick. Glappa ram- och vevlager orsakar också vibrationer, men då med hörbara knackningar.

Svänghjulet kan vara värt att undersöka. Ibland är dessa (eller vevaxeln) krökta och skeva. Det kan även saknas delar inne i svänghjulet, exempelvis delar av magneternas polskor. För tidig tändning kan ge vibrationer, men då mest på gaspådrag – ofta varvat med spikningar.

Jim Lundberg

Vibrerande Villiers
Rulla till toppen