Vibrerande Villiers

Jan-Olovs G.J.G Special.

Vibrerande Villiers

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Jag har en G.J.G special invalidvagn 1954 trehjulig, som har en Villiers 125cc motor. Motorn vibrerar/obalans och fick tips om att det kunde vara fel kolv som blev vibrationer av. Om det är exempelvis en aluminiumkolv i den nu och det ska vara stål i stället, för balansen. Det låter lite konstigt att det skulle vara problemet, eller är det något känt fenomen?

Mvh

Jan-Olof Wiberg

 

Svar: Att det skulle vara en gjutjärnskolv i en 50-talsmotor låter ganska osannolikt. Det låter mer 1920-tal för mig. Nu hade Villiersmotorer gjutjärnskolvar på 20-talet, men jag är osäker på att dessa passar i nyare Villiersmotorer. Om det skulle sitta en gjutjärnskolv i din motor kan den vara orsaken till vibrationerna eftersom balansfaktorn blir fel, men det finns fler orsaker som skapar vibrationer.

En så simpel sak som lösa/dåligt dragna motorfästen kan skapa väldigt skarpa vibrationer trots att motorn är i bra skick. Glappa ram- och vevlager orsakar också vibrationer, men då med hörbara knackningar.

Svänghjulet kan vara värt att undersöka. Ibland är dessa (eller vevaxeln) krökta och skeva. Det kan även saknas delar inne i svänghjulet, exempelvis delar av magneternas polskor. För tidig tändning kan ge vibrationer, men då mest på gaspådrag – ofta varvat med spikningar.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842