Skrapande ljud i motorn Yamaha på DT50 MX

Demontering av ramlager på Yamaha FS 1.

Skrapande ljud i motorn Yamaha på DT50 MX

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har köpt mig en Yamaha DT50 MX från 1993 och har ett konstigt ljud i motorn, det låter som ett skrapande ljud både på tomgång och när man kör, vad tror du det kan vara? Ramlager/vevlager? Måste man spräcka motorn för att byta dessa?

Christian

 

Svar: Det är alltid svårt att beskriva ljud så här, och det finns massor av anledningar till att det uppstår missljud i motorer. Ramlager kan ge vibrationer och buller om de är dåliga. Är de tillräckligt dåliga så kan svänghjulet ta i spolarna i tändsystemet och då uppstår även ett skavande ljud.

Dåliga vevlager orsakar vibrationer samt ett knattrande ljud som ökar vid ökat varvtal/belastning. Ibland så glappar kolvringsspåren upp och då hörs ofta ett tickande ljud som följer varvtalen.

Men oavsett om det här handlar om ram- eller vevlager så måste motorn delas för att byta dem. I Stora Tvåtaktsboken, del 2) finns en reparationsanvisning för Yamaha FS1-motorn som bör vara snarlik din motor. Att byta vevlager kräver en del specialkunskaper och då får man kolla om det kan vara lönt att köpa en ny vevaxel istället för att lämna den gamla vevaxeln till någon verkstad.

Jim Lundberg

On
Off

24 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842