Skrapande ljud i motorn Yamaha på DT50 MX

Fråga: Hej! Jag har köpt mig en Yamaha DT50 MX från 1993 och har ett konstigt ljud i motorn, det låter som ett skrapande ljud både på tomgång och när man kör, vad tror du det kan vara? Ramlager/vevlager? Måste man spräcka motorn för att byta dessa?

Christian

 

Svar: Det är alltid svårt att beskriva ljud så här, och det finns massor av anledningar till att det uppstår missljud i motorer. Ramlager kan ge vibrationer och buller om de är dåliga. Är de tillräckligt dåliga så kan svänghjulet ta i spolarna i tändsystemet och då uppstår även ett skavande ljud.

Dåliga vevlager orsakar vibrationer samt ett knattrande ljud som ökar vid ökat varvtal/belastning. Ibland så glappar kolvringsspåren upp och då hörs ofta ett tickande ljud som följer varvtalen.

Men oavsett om det här handlar om ram- eller vevlager så måste motorn delas för att byta dem. I Stora Tvåtaktsboken, del 2) finns en reparationsanvisning för Yamaha FS1-motorn som bör vara snarlik din motor. Att byta vevlager kräver en del specialkunskaper och då får man kolla om det kan vara lönt att köpa en ny vevaxel istället för att lämna den gamla vevaxeln till någon verkstad.

Jim Lundberg

Rulla till toppen