Tickande ljud från kopplingen på Yamaha DT 50 MX

Fråga: Hej igen! Har upptäckt ett tickande ljud någonstans ifrån koppling/växellåda. När man frikopplat så ibland slutar tickandet men inte alltid. Vad kan detta vara? Trodde först det var från kolven.

Christian Jarl

 

Svar: Det kan vara flera anledningar. Till exempel att kopplingens tryckstång ”1” är krokig så att den ”vevar runt” i sitt hål i axeln när den sätts under tryck vid frikoppling vilket kan ge ett rytmiskt ljud. Eller så har det uppstått en grop i tryckstången efter kulan ”2” som inte sitter i centrum av stångens ände vilket också kan få stången att röra sig radiellt i axelns hål. Samma grop kan även uppstå i yttre tryckstången ”3”.

Botemedlet i ovanstående exempel är att rikta (svårt) eller byta tryckstången om den är böjd. Är det excentriska gropar i änden kan man planslipa änden om inte skadan/gropen är så djup att härdningen försvinner när man slipat klart – då kommer man att få justera kopplingen rätt ofta eftersom stången kommer att nötas ner rätt fort.

Vissa motorer ger dock ifrån sig någon form av ljud när man drar in kopplingen utan att det är något fel. Puch V3-motorn kan väsnas rejält från den så kallade dragbulten när man frikopplar fast inblandade alla delar är okej.

Jim Lundberg

Rulla till toppen