Skadliga partiklar i bensinen?

Olika bränslefilter renar olika bra. Pappersfilter (överst) brukar vara bättre på att stoppa små partiklar än metalltrådsfilter (nederst).

Skadliga partiklar i bensinen?

Publicerad

Fråga: Jag rengjorde tanken på en moped som stått stilla länge, men tydligen inte tillräckligt noga. Nu efter ett tag syns väldigt små partiklar i slangen, vilket betyder att dom har passerat filtret i tanken och det på slangen. Kan det här som passerat båda filtren skada motorn på något sätt?

Anders

 

Svar: I en tvåtaktsmotor passerar ju bränslet genom vevhuset och alla dess delar på sin väg upp till förbränningsrummet. Det betyder att ram- och vevlager samt kolv och cylinder utsätts för eventuella partiklar i bränslet. Om det är rostpartiklar (järnoxid) så är dessa väldigt hårda och kan, rent teoretiskt, öka slitaget på de delar som exponerats, men i praktiken brukar partiklar i bensinen mest åstadkomma loppa på stiftet.

Sedan kan ju en större mängd av små partiklar som passerat filtren samlas "på hög" nere i förgasaren och exempelvis täppa till huvudmunstycket vilket kan vara nog så irriterande. Mitt tips är att du skaffar ett bättre filter på slangen (med mindre hål i insatsen som stoppar mindre partiklar) och om problemet kvarstår – gör en ny rengöring. Skaka tanken med vasst grus och tvätta med maskindiskmedel.

Jim Lundberg

On
Off

12 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vad ska nyrenoverad motor smörjas med?

3 kommentarer

jaka: Hej! I filmer på Youtube talas det ibland om "inkörningsolja (vid renovering av V8:or).Någon som vet vad det kan vara för olja?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842