Skadliga partiklar i bensinen?

Fråga: Jag rengjorde tanken på en moped som stått stilla länge, men tydligen inte tillräckligt noga. Nu efter ett tag syns väldigt små partiklar i slangen, vilket betyder att dom har passerat filtret i tanken och det på slangen. Kan det här som passerat båda filtren skada motorn på något sätt?

Anders

 

Svar: I en tvåtaktsmotor passerar ju bränslet genom vevhuset och alla dess delar på sin väg upp till förbränningsrummet. Det betyder att ram- och vevlager samt kolv och cylinder utsätts för eventuella partiklar i bränslet. Om det är rostpartiklar (järnoxid) så är dessa väldigt hårda och kan, rent teoretiskt, öka slitaget på de delar som exponerats, men i praktiken brukar partiklar i bensinen mest åstadkomma loppa på stiftet.

Sedan kan ju en större mängd av små partiklar som passerat filtren samlas ”på hög” nere i förgasaren och exempelvis täppa till huvudmunstycket vilket kan vara nog så irriterande. Mitt tips är att du skaffar ett bättre filter på slangen (med mindre hål i insatsen som stoppar mindre partiklar) och om problemet kvarstår – gör en ny rengöring. Skaka tanken med vasst grus och tvätta med maskindiskmedel.

Jim Lundberg

Rulla till toppen