Montera hastighetsmätardrivning på Crescent Raket

Hastighetsmätardrivning till äldre moped. Talet "23" bör stå för hjuldimensionen - 23 tumshjul i detta fall. Stora hjul snurrar långsammare än små hjul och då måste drivningen kompensera varvtalet genom olika utväxlingar då många hastighetsmätare visar samma hastighet vid ett givet varvtal på hastighetsmätarvajern.

Montera hastighetsmätardrivning på Crescent Raket

Publicerad

Fråga: Hej. Kan man på en framfälg till en Crescent Raket på nått bra sätt montera en hastighetsmätardrivning eller är det en omöjlighet?

Vh

Matte

 

Svar: Om bara drivningen rent fysiskt får plats så bör det inte vara några problem. Drivningarna dras runt av hjulet och det kan ske på två olika vis: antingen har drivningen klackar som ska stickas in i motsvarande uttag i hjulnavet eller så har drivningen en "vinge" av tunn plåt som man ska böja in i ett hål i navet eller böja runt en eker om det är ett halvnav.

Däremot måste man ha koll på utväxlingen i drivningen så att mätaren kommer att visa rätt. Drivningen på bilden har märkningen "23" vilket troligtvis betyder att den ska sitta på ett 23-tumshjul (idag kallas 23-tumshjulen 19-tum med de "nya" däckmåtten) för att visa rätt.

Jim Lundberg

Hastighetsmätare från maj 1954 (gula ringen). Här är mätarens utväxling utsatt med beteckningen "W 1.0" (röda ringen). Exakt vad "W 1.0" står för kan jag tyvärr inte svara på. Någon som vet mer?

25 år senare (juli 1979 - gula ringen) hänger beteckningen "W 1.0" med (röda ringen).

On
Off

11 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Växelinställning på flakmopeden med Sachsmotor

2 kommentarer

Jim Lundberg: Vajern kan aldrig bli "för lång" för treans växel. Om man klipper av vajern - eller tar bort den helt från motorn - så hoppar trean i automatiskt eftersom fjädern i växelmekanismen är det...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842