Styrlås till Husqvarna 4112

Styrlås till Husqvarna 4112

Publicerad

Fråga: Hej! Jag är på jakt efter ett styrlås till en Husqvarna 4112 lyx. Vet du var man kan få tag i ett sådant? Och vad är det för märke på låset?

Mvh Christian

 

Svar: Du får kolla med lite olika mopedfirmor om de har ett passande styrlås. När jag har kollat runt så finns det en del nytillverkade lås, men det framgår inte om de passar till Husqvarnas mopeder.

Ett vanligt fabrikat på mopedlås var Neiman men vad som sitter i Husqvarnas mopeder framgår inte av deras reservdelslistor, utan där står bara Husqvarnas egna artikelnummer för låsets ingående delar (se skiss nedan).

Om man är lite pysslig och har tålamod kan man demontera det gamla styrlåset och ta isär detta för att tillverka en passande nyckel. Men för att få ur låset oskadat måste man ta bort framgaffeln. Tricket är att man tar ett mässingsdorn med samma diameter som låscylindern och så tar man hammaren och knackar styrlåset inåt. Då klipps den lilla tappen av som sitter i låset och håller det på plats i styrhuvudet.

När detta är gjort får man trycka ut styrlåset från insidan av styrhuvudet (det är därför gaffeln måste bort). Hittar man nu ett nyckelämne som passar i låset (nästan alla Neiman har samma profil på nycklarna) så kan man pilla isär låset och mäta längden på samtliga stift (brukar vara tio stycken – fem i varje hål) och fila till en nyckel. Detta finns beskrivet i tidningen Classic Motor nummer 11-2019. Den lilla tappen som klipptes av är gängad i låset och det är lätt att göra en ny av en kapad skruv (oftast M3-gänga). Annars lämnar man cylindern till en låssmed som förhoppningsvis kan ta på sig jobbet att tillverka en nyckel.

Jim Lundberg

Styrlåset till Husqvarna 4112 ur reservdelskatalogen. Tyvärr så anges inte något fabrikat.

On
Off

7 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Växelinställning på flakmopeden med Sachsmotor

2 kommentarer

Jim Lundberg: Vajern kan aldrig bli "för lång" för treans växel. Om man klipper av vajern - eller tar bort den helt från motorn - så hoppar trean i automatiskt eftersom fjädern i växelmekanismen är det...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842