Huvudmunstycke till NV Autoped

Fråga: Hej. Har en Autoped NV 5 från 1953. Förgasaren är en Bing 1/9,5/19. Undrar vilken storlek huvudmunstycket ska ha.

Mvh,

Oskar

 

Svar: Nymans är sparsamma med precis information om storleken på huvudmunstycket i sina tekniska data och uppger bara storlek 46 – 52. Enligt de uppgifter jag har så ska Autopeden ha en 8 mm-förgasare, medan din har en 9,5 mm-förgasare (siffergruppen i mitten på beteckningen).

Andra uppgifter säger storlek 46 på kedjedrivna Autopeder och storlek 52 på remdrivna dito. Generellt så ska man ha större munstycke ju större borrning förgasaren har för att förhållandet mellan bränsle och luft ska bli rätt. Säkrats är att testa sig fram. Först och främst ska luftfiltret och avgassystemet vara rengjort och förtändningen ska stå rätt (2 – 2,5 mm på Autopeden). Trottelnålen ska sitta ungefär i mittläget.

Kör sedan på full gas. Om motorn fyrtaktar tidigt så är huvudmunstycket för stort och om mopeden går fortare om man släpper lite på gasen är huvudmunstycket för litet. I det senare fallet kan man även konstatera att toppfarten på full gas ökar lite om man chokar en aning.

Jim Lundberg

Rulla till toppen