Blir förgasarmunstycken slitna?

Genomskärning av trottelförgasare. Här uppstår ofta slitage i nålmunsytycket där nålen ligger mot munstyckets insida (pil 1). Att huvudmunstycket (pil 2) skulle slitas av det genomströmmande bränslet är nog mindre troligt. Men frågan är intressant! Däremot finns det andra munstycken som slits - till exempel i blästerpistoler och i vattenskärningsutrustning där höga tryck och flöden förekommer - och abrasiv.

Blir förgasarmunstycken slitna?

Publicerad

Fråga: Slits förgasarmunstycken i mopedförgasare? Med andra ord, blir hålen större med åren?

Mats Eriksson

 

Svar: Mig veterligen slits inte förgasarmunstycken som enbart genomströmmas av bränsle. Detta är en fråga som dyker upp då och då, men jag har aldrig sett ett konkret svar om att munstyckena skulle slitas. Flödet är så långsamt att problemet snarare är att det fastnar föroreningar i ytorna inne i munstycket så att hålet gradvis blir mindre. Detta leder i sin tur till att bränsleflödet minskar så att motorn får för mager blandning.

Däremot finns det vissa munstycken som utsätts för slitage och det är sådana där det förekommer metall mot metall-kontakt – exempelvis nålmunstycken där en konisk nål rör sig i munstycket. På en trottelförgasare dras nålen (och trotteln) i riktning mot motorn av den framrusande luften vilket kan orsaka att hålet i nålmunstycket blir större – oftast med oval form.

Någon som vet mer?

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842