Min ILO 98 har blivit grön!

Fråga: Hej Jim! Håller på med en ILO 98 cc-motor som inte varit igång på många år. Lade alla lösa motordelar i E85 med en liten skvätt aceton. När jag tvättat delarna och lagt dem på tork så blev det en grön, torr beläggning (t.o.m. i cylinderloppet). Vad är detta och hur får jag bort den?

Vänliga hälsningar

Tony

 

Svar: Oj, enda gången jag har råkat ut för en grön motor var när jag skulle vinterkonservera utsidan på motorn till flickvännens Suzuki från 1982. Konserveringssprejen hade ett grönt pigment för att man skulle se vad som rostskyddats. Vad jag inte visste var att motorn var klarlackad. Lacken drog i sig pigmenten och motorn var grön till våren…

Men i ditt fall vet jag inte vad som hänt. Det låter mer som en kemisk reaktion än pigmentvandring som det var i mitt fall med Suzukin. Börja med att testa diverse lösningsmedel som aceton, thinner eller lacknafta på en trasa och gnugga lite. Om inte detta hjälper kanske en svag syra som citronsyra i vatten – eller Kalkosan kalkborttagning (fosforsyra) kanske hjälper. Eller att gå åt motsatt håll på pH-skalan och testa med något alkaliskt som målarsoda eller maskindiskmedel.

Tänk bara på att aluminium lätt angrips av både syror och alkalier om dessa är för starka – eller exponeringstiden för lång. Sista alternativet är väl mekanisk rengöring med exempelvis en Scotch Brite eller liknande.

Jim Lundberg

Rulla till toppen