Min ILO 98 har blivit grön!

Min ILO 98 har blivit grön!

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Håller på med en ILO 98 cc-motor som inte varit igång på många år. Lade alla lösa motordelar i E85 med en liten skvätt aceton. När jag tvättat delarna och lagt dem på tork så blev det en grön, torr beläggning (t.o.m. i cylinderloppet). Vad är detta och hur får jag bort den?

Vänliga hälsningar

Tony

 

Svar: Oj, enda gången jag har råkat ut för en grön motor var när jag skulle vinterkonservera utsidan på motorn till flickvännens Suzuki från 1982. Konserveringssprejen hade ett grönt pigment för att man skulle se vad som rostskyddats. Vad jag inte visste var att motorn var klarlackad. Lacken drog i sig pigmenten och motorn var grön till våren…

Men i ditt fall vet jag inte vad som hänt. Det låter mer som en kemisk reaktion än pigmentvandring som det var i mitt fall med Suzukin. Börja med att testa diverse lösningsmedel som aceton, thinner eller lacknafta på en trasa och gnugga lite. Om inte detta hjälper kanske en svag syra som citronsyra i vatten – eller Kalkosan kalkborttagning (fosforsyra) kanske hjälper. Eller att gå åt motsatt håll på pH-skalan och testa med något alkaliskt som målarsoda eller maskindiskmedel.

Tänk bara på att aluminium lätt angrips av både syror och alkalier om dessa är för starka – eller exponeringstiden för lång. Sista alternativet är väl mekanisk rengöring med exempelvis en Scotch Brite eller liknande.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842