Kan man magnetisera svänghjul med hjälp av permanentmagneter?

Fråga: Hej! Jag kikade på den läckra magnetiseraren Jim snickrade ihop, och fick direkt en liten undran. Går det möjligtvis att magnetisera ett svänghjul med permanentmagneter istället? Alltså inte montera nya, utan använda dem i någon typ av hemsnickrad fixtur. Frankensteinkänslan minskar ju dramatiskt, men kanske bättre svänghjul kan kompensera det.

/Knut

 

Svar: Med dagens starka Neodymmagneter bör det gå att magnetisera de äldre Alnicomagneterna som ofta sitter i svänghjul. Jag har testat med att ”hotta upp” en liten hästskomagnet från 60-talet med Neodymmagneter och den blev faktiskt lite starkare.

Men det gäller att ”leda in” magnetismen på rätt sätt. Det gäller att få till en sluten krets mellan de två magneterna som de handlar om – alltså den som ska magnetisera (Neodym) och den som ska magnetiseras (originalmagneten). Detta får man göra genom att leda in magnetflödet med hjälp av järnbitar mellan magneterna.

Neodymmagnetens nordpol ska alltså vara i kontakt med svänghjulsmagnetens sydpol samtidigt som Neodymmagnetens sydpol ska ha kontakt med svänghjulsmagnetens nordpol. Det kan vara en fördel att man samtidigt drar järnbitarna som leder över flödet fram och tillbaka över den svänghjulsmagnet som ska piggas upp.

Målet är att ruska om och vrida runt de små elementarmagneterna (tänk miljontals så kompassnålar) i svänghjulets magneter så att alla pekar åt samma håll inne i materialet och då kan en rörelse hjälpa till. Tänk bara på att större Neodymmagneter är ruskigt starka och när de närmar sig en annan magnet kan de slå ihop med en rejäl smäll. Man kan alltså skada sig om man har fingrarna emellan (se gärna filmen).

Jim Lundberg

Rulla till toppen